Documentul cu Dispozitii de ULTIMA ORA Anuntat de Sebastian Burduja, ce s-a Decis la Bruxelles pentru Romania

Documentul Dispozitii ULTIMA ORA Anuntat Sebastian Burduja Decis Bruxelles Romania

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirma ca la Bruxelles s-a anuntat aprobarea scrisorii de sprijin pentru un proiect european dedicat tehnologiilor nucleare, iar oficialul guvernamental afirma cu convingere ca energia nucleara va salva vieti pentru Romania, subliniind ca aceasta initiativa reprezinta un salt important in directia asigurarii unui sistem energetic sigur si sustenabil.

Sebastian Burduja explica faptul ca evenimentul, desfasurat in cadrul Forumului la nivel inalt pentru Proiecte Importante de Interes Comun European (IPCEI), marcheaza pentru prima data lansarea unui proiect european dedicat exclusiv tehnologiilor nucleare.

Romania a jucat un rol deosebit in aceasta aventura, fiind coordonatorul temei referitoare la productia de radioisotopi medicali. Acesti compusi, esentiali in diagnosticarea si tratamentul cancerului, pot fi obtinuti prin exploatarea centralelor nucleare si a laboratoarelor de cercetare, contribuind astfel la imbunatatirea conditiilor de tratament pentru pacienti.

Decizia adoptata recent incheie o prima etapa de selectie, care a vizat cinci arii prioritare ale industriei nucleare europene. Printre acestea se numara dezvoltarea tehnologiilor inovatoare pentru producerea energiei nucleare, inclusiv reactoarele modulare mici si cele avansate.

Procesarea uraniului si gestionarea combustibilului nuclear, modernizarea lantului de aprovizionare a intregii industrii, progresul in domeniul fuziunii nucleare si productia de radioisotopi medicali, cu un accent deosebit pe cercetare si inovatie.

Sebastian Burduja aduce in atentie faptul ca in tara noastra, tehnologia dezvoltata la centrala nucleara din Cernavoda joaca un rol esential, permitand obtinerea radioisotopilor necesari in terapiile avansate destinate pacientilor.

Acest fapt contribuie la asigurarea unui lant de aprovizionare mai sigur in Europa, reducand in acelasi timp dependenta de importuri. In plus, a fost incheiat un parteneriat strategic cu compania franceza Framatome, care va duce la productia radioisotopului Lutetiu-177 la Cernavoda incepand cu anul 2028.

Acest radioisotop este folosit cu succes in tratamentele oncologice si reprezinta o demonstratie concreta a potentialului tehnologic al Romaniei in domeniul nuclear.

Sebastian Burduja a pus in evidenta si importanta investitiilor in cercetare si tehnologie, mentionand ca pe langa proiectul european, Romania este implicata in dezvoltarea unor tehnologii nucleare inovatoare. Dintre proiectele strategice, a fost evident rolul initiativei SMR de la Doicesti si proiectul Alfred de la Pitesti, ce vizeaza un reactor de generatie IV cu racire pe baza de plumb.

Aceste proiecte, alaturi de alte initiative destinate dezvoltarii lantului valoric si a ciclului combustibilului nuclear, demonstreaza expertiza acumulata de tara in acest sector.

Pe baza acestui pas important, cele 13 state semnatare si Comisia Europeana vor demara urmatoarea etapa a proiectului IPCEI. Urmatoarele etape vor include alegerea tehnologiilor, identificarea surselor de finantare, stabilirea modalitatilor de colaborare si selectarea partenerilor nationali. Scopul declarat este ca, pana la sfarsitul anului viitor, sa se finalizeze un proiect concret, viabil si cu impact real atat pentru Europa, cat si pentru Romania.

Ministrul Energiei si-a exprimat recunostinta fata de toti cei care au contribuit la obtinerea acestui rezultat remarcabil. Expertii din Ministerul Energiei, echipa de la Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Bruxelles si, in mod special, personalul de la SN Nuclearelectrica SA, au jucat un rol esential in realizarea acestui proiect ambițios.

Aceasta initiativa, cu potentialul sau de a revolutia sectorul energetic, subliniaza angajamentul Romaniei fata de dezvoltarea tehnologiilor de ultima generatie si consolidarea independentei energetice. In contextul unei Europe care cauta sa reducă dependenta de sursele traditionale de energie, proiectul IPCEI reprezinta un exemplu de colaborare intre state si de investitie in viitor, unde inovatia si siguranta marcheaza drumul spre un sistem energetic modern si sustenabil.

author avatar
Redactia iDevice.ro