Ministrul Educatiei Hotaraste Semnarea Actului cu Dispozitiile de ULTIMA ORA Impunand Schimbari Majore in Scoli

Ministrul Educatiei Hotaraste Semnarea Actului Dispozitiile ULTIMA ORA Impunand Schimbari Majore Scoli

Ministrul Educatiei, Daniel David, a decis publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a unei serii de importante dispozitii oficiale pentru scolile din Romania, privind metodologia si criteriile pentru acordarea gradatiei de merit pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar de stat, sesiunea 2025.

Ministrul Educatiei afirma in mod oficial faptul ca aceste masuri importante sunt puse in aplicare pentru a realiza recunoasterea eforturilor profesionale ale cadrelor didactice si asigurarea unei repartizari corecte a resurselor financiare in sistemul educational.

Noul ordin stabileste procedura si criteriile de acordare a gradatiei de merit, care reprezinta 25% din salariul de baza al cadrelor didactice, conform prevederilor Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023. Conform metodologiei, gradatia se acorda prin concurs personalului didactic de predare, personalului didactic auxiliar, precum si celor din conducere, indrumare si control.

Ministrul Educatiei afirma ca mecanismul de selectie se bazeaza pe un calcul riguros: se aplica un procent de 16% din totalul posturilor din fiecare categorie, la nivelul fiecarui județ sau al municipiului Bucuresti, ulterior scazand numarul gradatiilor deja acordate incepand cu 1 septembrie 2025.

Pentru fiecare dintre categoriile de personal didactic – de predare, auxiliar si conducere – se determina un numar maxim de gradatii in functie de 16% din totalul posturilor ocupate. Aceasta masura vizeaza o repartizare echitabila, asigurandu-se ca fondul acordat este alocat in mod corespunzator.

Gradatia de merit acordata are o valabilitate de 5 ani. In cazul in care un cadru didactic isi modifica locul sau natura activitatii, dar pastreaza calitatea de personal didactic calificat, acesta isi va pastra gradatia obtinuta. Aceasta prevedere se aplica si in situatiile de detasare sau transfer intre unitatile/institutii de invatamant din cadrul aceluiasi județ sau al municipiului Bucuresti.

Cadrele didactice beneficiari ai gradatiei de merit, care sunt transferate sau detașate in alte regiuni, isi mentin drepturile, cu respectarea conditiilor stabilite in legislatia in vigoare, inclusiv Codul Muncii.

Ministrul Educatiei mentioneaza ca aceasta masura este un instrument esential in motivarea cadrelor didactice si in cresterea calitatii serviciilor educationale preuniversitare. „Noul ordin reafirma angajamentul nostru fata de excelenta in educatie.

Prin acest demers, incurajam personalul didactic sa se implice activ in formarea noilor generatii si sa adopte standarde inalte de profesionalism,” a declarat ministrul. Implementarea acestui ordin este asteptata sa aduca beneficii semnificative sistemului educational, prin stimularea performantelor si prin asigurarea unei recunoasteri juste a meritelor.

Ministrul Educatiei le transmite profesorilor si ca, in acelasi timp, masura contribuie la stabilizarea sistemului salarial in invatamantul preuniversitar si creeaza premise solide pentru o evolutie inalta calitatii didactice.

Guvernul continua sa investeasca in educatie, iar reformele structurale, precum aprobarea noii metodologii de acordare a gradatiei de merit, reprezinta pasi importanti in modernizarea sistemului.

Pe masura ce ordinul intra in vigoare in sesiunea 2025, se asteapta ca impactul sau sa se resida atat in cresterea profesionala a cadrelor didactice, cat si in imbunatatirea performantei scolare la nivelul intregului sistem de invatamant preuniversitar de stat.

Publicarea acestui ordin marcheaza un nou capitol in eforturile de reformare a educatiei, cu implicatii pozitive pe termen lung pentru mediul educational romanesc.

author avatar
Redactia iDevice.ro