Nicusor Dan, candidat la alegerile prezidentiale 2025 din Romania, in contextul unui val amplu de dezinformare ce afecteaza opinia publica, a anuntat lansarea unei rubrici de explicatii dedicate demontarii falsurilor care circula online despre personalitatea sa. Declaraţiile sale, transmise cu fermitate, au generat reactii diverse in mediul politic si public.
„Avand in vedere lipsa de reactie a institutiilor responsabile in fata valului de dezinformare, lansam astazi o rubrica noua, dedicata demontarii falsurilor care circula online despre mine. Nu simt nevoia sa ma justific, insa consider esential sa nu las minciunile sa ia locul adevarului”, a afirmat primarul, subliniind importanta combaterii propagandei false.
Nicusor Dan ataca intr-o serie de remarci provocatoare declaratiile premierului Marcel Ciolacu, care, potrivit lui, se teme ca va fi obligat sa poarte fusta daca acesta ajunge la Cotroceni. „Pot sa-l asigur pe domnul prim-ministru ca va fi liber sa poarte ce haine vrea, dar nu le va purta la Palatul Victoria”, a declarat acesta, alimentand o dezbatere aprinsa in cercurile politice.
In acelasi timp, Nicusor Dan a semnalat o sesizare catre Autoritatea Electorala Permanenta, pledand pentru respectarea principiilor de fair-play in toate circumstantele. „Solicitam respectarea principiilor de fair-play in toate circumstantele, nu doar atunci cand acestea sunt convenabile pentru unii. Nu se poate sa pretinzi ca sustii o campanie curata si onesta utilizand practici neloiale sau metode incorecte”, a sustinut Nicusor Dan.
Pe langa aceste declaratii cu tententa politica, evenimentul cultural de la Hanami – Sarbatoarea Florilor de Cires a marcat o zi speciala in calendarul cultural al capitalei. Alaturi de E.S. Katae Takashi, ambasadorul Japoniei in Romania, primarul a participat la festivalul organizat in Gradina Japoneza din Parcul Regele Mihai I (Herastrau).
Evenimentul a reprezentat o oportunitate de conectare interculturala si de reflectie asupra valorilor umane. In cadrul festivalului, Nicusor Dan a impartasit cateva ganduri esentiale: „Cred ca este important sa cunoastem culturile altor popoare, pentru ca atunci cand incerci sa-l cunosti pe celalalt, te cunosti mai bine pe tine insuti.
De la poporul japonez trebuie sa invatam respectul, incercarea de a fi in armonie cu noi insine, cu cei din jur si cu natura. Despre asta este si Sarbatoarea Florilor de Cires, care te indeamna sa reflectezi la conditia umana, la efemeritatea acesteia.”
Trebuie sa invatam doua lucruri: sa ne bucuram de ziua de azi, de ceea ce putem fi, si, totodata, sa fim preocupati de ceea ce lasam in urma. La Hanami voi reveni cu placere. Mi-a placut mult ceremonia ceaiului, este o forma de disciplina, de traditie, de liniste interioara. Au fost nelipsite si multe ateliere specifice artelor japoneze si demonstratii spectaculoase de arte martiale.”
Nicusor Dan afirma ca participarea la Hanami a fost salutata de multi ca fiind o initiativa care promoveaza intelegerea si respectul reciproc intre culturi, aducand un suflu proaspat in peisajul cultural al orasului.
Evenimentul nu doar ca a oferit un moment de relaxare si contemplare, dar a pus in evidenta si importanta echilibrului intre traditie si modernitate – un aspect esential in perioada actuala.
Declaratiile si actiunile lui Nicusor Dan subliniaza angajamentul sau fata de adevar si transparenta, precum si dorinta de a combate dezinformarea la orice nivel. Atat prin abordarea directa a subiectelor politice, cat si prin promovarea valorilor culturale, primarul Bucurestiului reafirma credinta ca dialogul sincer si respectul reciproc sunt fundamentele unei societati civilizate si echilibrate.