X

Schimbarile Structurale de ULTIMA ORA ale Ministrului Educatiei cu Dispozitii Vizand Elevii si Scolile

Ministrul Educatiei, Daniel David, o serie de schimbari structurale extrem de importante pentru scolile din toata Romania, iar asta deoarece ele vizeaza organizarea anului scolar 2025 – 2026, totul fiind menit sa raspunda nevoilor diversificate ale elevilor si cadrelor didactice. Conform ordinului emis, anul scolar va incepe oficial in data de 1 septembrie 2025 si se va incheia pe 31 august 2026, avand o durata standard de 36 de saptamani de cursuri.

Ministrul Educatiei afirma in mod oficial ca, pentru a se adapta specificului diferitelor categorii de invatamant, s-au stabilit exceptii clare. Astfel, pentru clasele a XII-a de zi, a XIII-a serala si cursurile cu frecventa redusa, anul scolar va avea o durata de 34 de saptamani de cursuri si se va incheia pe 5 iunie 2026.

In cazul clasei a VIII-a, durata cursurilor este de 35 de saptamani, cu finalul anului scolar in data de 12 iunie 2026. Pentru clasele din invatamantul liceal, filiera tehnologica, cu exceptia celor mentionate anterior, precum si pentru invatamantul profesional, durata cursurilor va fi de 37 de saptamani, incheindu-se pe 26 iunie 2026.

Ministrul Educatiei afirma si ca pentru invatamantul postliceal, perioada de cursuri va fi stabilita conform planurilor-cadru de invatamant in vigoare.

Ordinul detaliaza, de asemenea, modalitatea de structurare a anului scolar pe intervale de cursuri si perioade de vacanta. Primele sedinte de cursuri vor incepe in data de 8 septembrie 2025 si se vor desfasura pana vineri, 24 octombrie 2025.

Urmeaza ulterior sesiuni de cursuri ce vor avea loc intre 3 noiembrie 2025 si 19 decembrie 2025, apoi in lunile ianuarie si februarie 2026, iar ultimele sedinte vor fi organizate intre 15 aprilie si 19 iunie 2026. Paralele cu aceste perioade de activitate didactica, au fost stabilite perioade de vacanta pentru a asigura o regenerare adecvata a elevilor.

Ministrul Educatiei aduce in atentie ca aceste vacante includ perioada de toamna, din 25 octombrie 2025 pana in 2 noiembrie 2025, vacanta de iarna, intre 20 decembrie 2025 si 7 ianuarie 2026, o saptamana de vacanta, aleasa in functie de deciziile inspectoratelor scolare, vacanta de primavara, ce se va desfasura din 4 aprilie 2026 pana in 14 aprilie 2026, si vacanta de vara, ce incepe din 20 iunie 2026 si se intinde pana in 6 septembrie 2026.

Detaliile complete privind structura anului scolar vor fi comunicate de unitatile de invatamant catre beneficiarii primari ai educatiei si catre parinti sau reprezentantii legali pana la data de 1 aprilie 2025. In plus, ordinul mentioneaza derularea a doua programe nationale, “Scoala altfel” si “Saptamana verde”, care vor avea loc in perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026.

Aceste programe vor fi organizate in intervale de cate 5 zile consecutive lucratoare, iar la clasele din invatamantul liceal, filiera tehnologica, si la cele din invatamantul profesional, se vor desfasura activitati de instruire practica, contribuind la diversificarea metodelor de invatare si la consolidarea legaturii dintre teorie si practica.

Ministrul Educatiei face aceste schimbari in contextul unor eforturi sustinute de restructurare a sistemului de invatamant, menite sa aduca beneficii semnificative elevilor si cadrelor didactice printr-o organizare mai flexibila si adaptata provocarilor actuale. Expertii din domeniu au salutat aceste masuri, subliniind faptul ca o planificare riguroasa a anului scolar poate imbunatati performanta academica si eficienta procesului educational.

Astfel, cu aceasta noua structura, Ministerul Educatiei isi propune sa optimizeze organizarea anului academic, sa asigure un echilibru intre perioadele de studiu intens si cele de relaxare si sa incurajeze o colaborare stransa intre parinti si profesori pentru a implementa cu succes modificarile aduse.

Ordinul privind structura anului scolar 2025-2026 marcheaza o modernizare a calendarului educativ, orientata spre promovarea unei educatii echilibrate si rezultate palpabile pentru viitorul sistemului de invatamant.

Redactia iDevice.ro

Disqus Comments Loading...