Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat ca, in aceasta zi speciala in care ne gandim la cei dragi, vremea insorita si spiritul sarbatorii aduc un consum de energie electrică scazut, iar Sistemul Energetic National (SEN) a intrat pe excedent de productie.
Sebastian Burduja afirma ca, in contextul zilelor de sarbatoare, consumul national de energie scade considerabil, lucru in care se reflecta starea actuala a sistemului energetic. “Multe ori ne confruntam cu o situatie opusa, cand productia de energie produsa in tara nu reuseste sa acopere tot consumul, dar in aceasta perioada, in special de Paste, avem un consum mic si energie in exces”, a afirmat ministrul Sebastian Burduja.
In prezent, consumul instantaneu este sub 4000 MW, iar pe masura ce se apropie sarbatoarea Paste la crestinii ortodocsi si catolici, se asteapta ca SEN sa ramana in excedent.
Ministrul Energiei a rememorat si un record atins in anul precedent, cand, in prima zi de Paste, consumul national a scazut sub 3000 MW – cel mai mic nivel inregistrat in ultimii 30 de ani. Aceasta scadere marcanta s-a datorat, in special, functionarii optimi ai panourilor fotovoltaice, care au reprezentat principala sursa de energie in zilele de vacanta.
“Panourile fotovoltaice joaca un rol esential in mixul energetic echilibrat pe care il avem”, a subliniat Burduja, evidentiind importanta surselor regenerabile in asigurarea unui sistem energetic robust si sustenabil.
Sebastian Burduja afirma ca, un alt aspect esential mentionat de ministru este colaborarea stransa dintre toti specialistii din domeniul energetic – de la producatori si operatori de distributie, pana la furnizori si Dispecerul Energetic National. Datorita acestei munci in echipa, nu au existat probleme de adecvanta ale sistemului energetic in ciuda variatiilor de consum.
Ministerul Energiei organizeaza, de regula, “comandamente energetice” in care se analizeaza diferite scenarii de functionare si se stabilesc planuri de actiune pentru orice situatie. Recent, a fost convocat un nou comandament energetic, in care se va reanaliza prognoza meteo actualizata si se vor adapta planurile in functie de evolutia conditiilor de consum.
In vederea unei posibile scadere a consumului, exista posibilitatea de a ajusta productia in mai multe sectoare. Daca consumul devine foarte mic, se poate reduce productia pe segmentul hidroenergetic (pana la zero), se pot limita grupurile de productie pe carbune de la CE Oltenia sau se poate opera doar cu doua grupuri (avand o productie de aproximativ 150 MW pe grup).
Sebastian Burduja spune si ca producatorul ELCEN poate opri temporar productia de energie electrica, asigurand totodata servicii esentiale, precum incalzirea. In paralel, reactoarele de la Cernavoda vor functiona la capacitate normala, garantand o productie constanta de energie in banda de aproximativ 1400 MW.
Sebastian Burduja a incheiat declaratiile sale cu un mesaj de solidaritate si determinare. “Indiferent daca este weekend, o zi de sarbatoare sau o zi obisnuita din timpul saptamanii, toti specialistii care tin in viata energia Romaniei sunt la treaba. Si in noaptea de Inviere, cand majoritatea dintre noi se bucura de linistea sarbatorilor, energia nu ia pauza”, a spus ministrul. Prezenta sa alaturi de echipele specializate subliniaza angajamentul ferm de a tine permanent lumina aprinsa in casele romanilor.
Ministerul Energiei isi reafirma prin aceste declaratii pregatirea si adaptabilitatea sistemului energetic national. Mixul energetic echilibrat, alaturi de flexibilitatea grupurilor de productie si strategiile bine puse la punct in situatii variate, demonstreaza ca in ciuda stirilor alarmiste si a dezinformarilor, riscurile la adresa sistemului nu sunt prezente.
Prin planificarea atenta si munca in echipa, autoritatile asigura ca, atat in zilele de sarbatoare, cat si in cele obisnuite, sistemul energetic al Romaniei functioneaza in parametri normali, garantand confortul si siguranta consumatorilor.
In concluzie, mesajul transmis de ministrul Sebastian Burduja este unul clar: energia este mereu asigurata, indiferent de contextul consumului, iar prin eforturile comune, “impreuna tinem lumina aprinsa”. Acest angajament este un semnal de stabilitate si incredere pentru toti romanii, in special in perioada importanta a sarbatorilor pascale.