Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a creat o Hotarare de Guvern, care a si fost adoptata de catre executiv, obiectivul sau avand menirea de a imbunatati conditiile de munca pentru lucratorii care utilizeaza echipamente cu ecran de vizualizare, prin aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. V din Ordonanta de Urgenta nr. 53/2024.
Simona Bucura-Oprescu afirma ca aceasta masura vine in sprijinul personalului din unele sectoare de activitate bugetara, facilitand decontarea cheltuielilor pentru achizitionarea dispozitivelor de corectie speciale, in limita sumei de 500 lei/persoana.
In cadrul hotararii se stabileaza ca autoritatile si institutiile publice, conform definitiilor din Legea nr. 500/2002 si Legea nr. 273/2006, indiferent de sistemul de finantare, vor deconta costul dispozitivelor necesare lucratorilor ce folosesc in mod obisnuit echipamente cu ecran de vizualizare pe o perioada semnificativa a timpului de lucru.
Aceasta prevedere vine in sprijinul celor care, in urma unui examen oftalmologic, sunt concluzionati ca folosirea unor dispozitive de corectie speciale este esentiala pentru desfasurarea optima a activitatii profesionale. Mecanismul de decontare, stabilit prin Normele metodologice, impune parcurgerea unor etape esentiale.
Simona Bucura-Oprescu explica si ca lucratorii vor beneficia de un examen al ochilor si al vederii, care va include un screening vizual efectuat in cadrul controlului medical la angajare, periodic si ori de cate ori apar probleme de vedere legate de activitatea cu echipamente de tip display. Daca este necesar, se va efectua si un examen oftalmologic suplimentar, pentru a dovedi necesitatea corectiei dispozitivelor deja utilizate.
Aceasta abordare vizeaza asigurarea unei supravegheri atente a starii de sanatate a lucratorilor, conform reglementarilor existente prin Hotararea Guvernului nr. 355/2007 si Legea nr. 319/2006.
Simona Bucura-Oprescu subliniaza importanta acestei masuri, care nu doar ca va contribui la imbunatatirea conditiilor de munca, ci si la prevenirea problemelor de sanatate asociate utilizarii prelungite a echipamentelor cu ecran.
Astfel, cheltuielile efectuate de angajatori in conformitate cu prevederile ordonate sunt clar definite, incluzand atat costurile efective, cat si situatia in care suma de cheltuiala depaseste costul real al dispozitivului, in limita maxima stabilita de 500 lei per persoana.
Documentul de masura reglementeaza sintagmele esentiale precum “dispozitiv normal de corectie”, “dispozitiv de corectie special” si “utilizarea in mod obisnuit a unui echipament cu ecran de vizualizare”. Aceasta clarificare terminologica este menita sa elimine orice ambiguitate in aplicarea masurilor si sa asigure o interpretare uniforma a normelor de catre toti angajatorii din sectorul public.
Simona Bucura-Oprescu confirma ca implementarea cu succes a acestui mecanism depinde si de colaborarea stransa dintre Ministerul Muncii si medicii de medicina muncii, responsabili de supravegherea starii de sanatate a lucratorilor.
In acest context, rolul controlului medical devine esential pentru identificarea prompta a nevoilor de corectie a vederii, prevenind astfel eventuale probleme de sanatate pe termen lung in randul angajatilor.
Hotararea Guvernului, propusa recent, ilustreaza angajamentul autoritatilor de a moderniza si adapta conditiile de munca la realitatile actuale, prin masuri concrete care protejeaza sanatatea lucratorilor si ridica standardele de siguranta in mediul de lucru.
Aceasta initiativa reprezinta un pas semnificativ in directia unei mai bune gestionari a resurselor umane in domeniul public, contribuind totodata la reducerea riscurilor asociate activitatilor intensive cu ecrane si la promovarea unei culturi a preventiei in domeniul sanatatii la locul de munca.
This post was last modified on apr. 16, 2025, 9:22 AM 09:22