Sebastian Burduja, ministrul Energiei, anunta ca “Nu exista risc de blackout in Romania in perioada Sarbatorilor Pascale”, dupa ce, conform anuntului facut in Duminica Floriilor, a convocat ieri un nou comandament energetic la care au participat toti specialistii din sector: principalii producatori de electricitate, Transelectrica, operatorii de distributie si companiile care exploateaza instalatii de stocare. Oficialul subliniaza ca, in actualele conditii, retelele sunt pregatite, iar orice speculatie menita sa induca panica este lipsita de temei.
Sebastian Burduja afirma ca, din analiza prezentata ministrului reiese ca in prima si a doua zi de Paste, in special intre orele 11.00 si 16.00, Romania va produce mai multa energie decat va consuma, consumul fiind estimat la doar 2.500 MW – cel mai scazut nivel al anului.
Excedentul coincide cu un tablou similar in multe tari europene, ceea ce inseamna ca apetitul continental pentru importuri va fi redus. Tocmai de aceea, la initiativa Romaniei, ENTSO‑E a activat un grup de lucru care examineaza situatia fiecarui sistem, identifica riscurile si coordoneaza solutiile tehnice de intrajutorare, astfel incat echilibrul regional sa fie mentinut.
Echipa tehnica a propus doua directii principale de actiune. Prima vizeaza micsorarea excedentului de energie activa prin scaderea productiei si cresterea consumului intern.
Hidroelectrica este dispusa, la ordinul dispecerului, sa reduca productia pana la zero si sa porneasca pompele de la Lotru, Sebes si Dragan, absorbind 40–50 MW. ELCEN va mentine toate grupurile oprite, asigurand doar termoficarea din CAF‑uri, iar Complexul Energetic Oltenia va functiona cu doua grupuri, pregatite printr‑o schema speciala sa coboare productia la aproximativ 80–90 MW fiecare daca va fi nevoie.
Sebastian Burduja explica deasemenea ca si centrala CNE Cernavoda va opera in regim echilibrat, insa poate reduce 140 MW pe unitate, reprezentand 20 % din puterea instalata, iar in caz exceptional chiar 280 MW (40 %).
Instalatiile de stocare cu baterii, care au ajuns in numai cincisprezece luni de la 16 MW la 330 MW, vor fi incarcate pe golurile de sarcina, adaugind circa 50 MW consum pe aproximativ sase ore, in timp ce furnizorii si marii consumatori sunt avertizati sa respecte strict limitele de putere stabilite prin ATR sau certificate de racordare.
A doua directie se concentreaza pe reducerea nivelului de tensiune in Sistemul Energetic National. Dispecerul Energetic National va dispune ca parcurile eoliene si fotovoltaice de mici dimensiuni, cu puteri intre 1 si 5 MW, sa functioneze in absorbtie de putere reactiva, conform normelor tehnice, cu notificarea prealabila a operatorilor si exonerarea de la plata energiei reactive suplimentare.
Acelasi regim va fi impus centralelor aflate in probe de verificare, indiferent de categoria lor. Grupurile de la Lotru si Vidraru vor lucra ca compensatoare sincrone, iar toate centralele clasice, regenerabile si instalatiile de stocare din categoriile C si D vor primi de la dispecer ordine precise de reglaj tensiune si putere reactiva.
Pentru a preveni orice disfunctionalitate, ministrul a ordonat mentinerea permanenta a canalelor de comunicare intre toate entitatile implicate, colaborare stransa si interventii rapide in caz de incident. Specialistii vor ramane la datorie, inclusiv in zilele de Paste, cu telefoanele deschise si cu ochii pe indicatorii de frecventa si tensiune, astfel incat izolatia instalatiilor din SEN sa nu sufere deteriorari.
Sebastian Burduja saluta, totodata, demersul proactiv al Asociatiei Prosumatorilor APCE, care ii indeamna pe proprietarii de sisteme fotovoltaice plecati de acasa sa opreasca invertoarele. „Recomand acelasi gest de civism tuturor prosumatorilor. Producatori, distribuitori, transportatori, furnizori, prosumatori si consumatori suntem cu totii parte a aceluiasi sistem.”
Ministrul reaminteste ca investitiile masive in noi capacitati solare si eoliene, alaturi de cresterea exploziva a prosumatorilor, au schimbat profilul zilnic de productie, iar nopti si zile cu cerere redusa, cum este Pastele, pot genera surplusuri importante.
El insista, insa, ca asemenea situatii nu sunt nici primele, nici ultimele pentru profesionistii din dispecer: „Ne pregatim din timp si ramanem la datorie, ca de fiecare data”. La final, Burduja ureaza tuturor românilor Sarbatori Pascale linistite, asigurandu‑i ca „lumina va ramane aprinsa in casele tuturor”.