Ministrul Educatiei, Daniel David, a confirmat in mod oficial publicarea unui nou decret foarte important care stabileste pentru unitatile de invatamant din toata Romania metodologia‑cadru ce defineste cadrul general pentru programele destinate dezvoltarii in cariera didactica a personalului din invatamantul preuniversitar.
Ministrul Educatiei Anuntul a facut public documentul pentru aceata noua metodologie si a subliniat ca formarea continua reprezinta simultan un drept si o obligatie pentru fiecare cadru didactic, de la debutul carierei pana la final.
Potrivit noii metodologii‑cadru, programele de formare continua urmeaza sa fie structurate dupa standarde profesionale si competente clar definite, adaptate rolului si profilului fiecarui profesor sau educator.
Scopul principal este asigurarea calitatii acestor programe printr‑un sistem institutionalizat de evaluare si validare, in care criteriul esential este atingerea unor obiective de invatare specifice profilului didactic.
Ministrul Educatiei afirma ca un punct de noutate este implementarea sistemului european de credite transferabile (ECTS) pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar. Astfel, participarea la sesiuni de formare, workshop‑uri, conferinte si alte activitati educationale va fi cuantificata in credite ECTS, echivalente cu creditele profesionale transferabile (CPT).
Prin aceasta masura, cadrele didactice vor beneficia de flexibilitate sporita in alegerea rutelor de formare, recunoscand atat contextul formal, cat si pe cel nonformal sau informal. „Am dorit ca fiecare profesor sa poata sa isi construiasca un parcurs profesional coerent, bazat pe competente reale si relevante pentru activitatea din sala de clasa.
Sistemul ECTS nu numai ca standardizeaza criteriile de evaluare, ci ofera si transparenta totala in ceea ce priveste acumularea de credite si evolutia in cariera”, a explicat ministrul Daniel David, adaugand ca metodologia sprijina simultan furnizorii de formare si institutiile de invatamant sa ofere programe de calitate.
Noile programe sunt clasificate pe categorii in functie de domeniul de specializare si de tipul de competente dezvoltate. Astfel, profesorii isi vor putea alege oferte care corespund nevoilor lor profesionale, asigurand relevanta continuturilor si coerenta in traseul de formare. Asigurarea calitatii va fi realizata prin evaluari continue, proceduri institutionale clare si colaborare cu organisme acreditate.
Ministrul a precizat ca aceasta reglementare este inclusa in Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, iar metodologia de acordare a creditelor ECTS a fost aprobata prin ordinul de ministru 6.768 din 12 decembrie 2023. Implementarea efectiva a noilor programe va incepe in semestrul urmator, dupa adaptarea furnizorilor de formare la noile norme si instruirea inspectoratelor scolare in procedurile de evaluare si atestare.
This post was last modified on apr. 19, 2025, 7:34 AM 07:34