Armata Romana transmite in mod oficial tuturor romanilor activitatile importantela care participa soldatii in momentul de fata, iar asta deoarece vorbeste despre participari la exercitii internationale si misiuni de securitate in martie si aprilie 2025. Reprezentantii militari au demonstrat pregatire ridicata in domeniul cibernetic, naval si montan, intarind legaturile aliate si consolidand apararea nationala in sectoare esentiale de aparare.
Armata Romana aduce in atentie si faptul ca, Comandamentul Comunicatiilor si Informaticii (CCI) a reprezentat Romania la Federated Cloud 2025, exercitiu multinational desfasurat intre 26 martie si 11 aprilie in Bechyne, Cehia. Militarii din CCI au testat interoperabilitatea sistemelor informatice aliat si au oferit suport esential pentru modernizarea infrastructurii de aparare cibernetica.
Participarea alaturi de Polonia si Slovacia reflecta angajamentul Armatei Romane fata de initiativele NATO si colaborarea regionala in domeniul securitatii cibernetice si al sistemelor cloud. Schimbul de experienta si testarea tehnologiilor avansate sunt vitale pentru asigurarea capacitatii operationale in fata amenintarilor actuale si viitoare.
Armata Romana spune deasemenea si ca Fortele Navale Romane au obtinut un succes notabil cu vanatorul de mine M 270 Sublocotenent Ion Ghiculescu. Nava a raportat “Misiune indeplinita!” si a revenit in portul militar Constanta, marcand incheierea celei de-a patra activari a grupului operativ MCM BLACK SEA TG.
Intre 2 si 17 aprilie, vanatorul de mine a actionat alaturi de forte navale din Bulgaria si Turcia, efectuand operatiuni de detectie si neutralizare a minelor marine. Colaborarea multilaterala intareste capacitatea Armatei Romane de a raspunde prompt si eficient riscurilor maritime.
Intre 5 si 11 aprilie, navele romanesti au participat la exercitiul SEA SHIELD 25, organizat de Fortele Navale Romane. Manevrele au vizat asigurarea libertatii de navigatie si securizarea traficului maritim impotriva amenintarilor generate de mine marine derivate.
Echipajul vanatorului de mine M 270 Sublocotenent Ion Ghiculescu, format din 44 de militari, a fost condus de locotenent-comandorul Giubernea Denis. Profesionalismul si disciplina exemplare au fost esentiale pentru indeplinirea misiunii, evidentiind standardele inalte ale Armatei Romane in operatiuni de mare complexitate.
Rezervistii voluntari din Batalionul de Infanterie Rezerva Suceava au finalizat modulul anual de instruire, desfasurat intre 31 martie si 14 aprilie la Batalionul 17 Vanatori de Munte Dragos Voda din garnizoana Vatra Dornei. Activitatile au inclus patrulare montana, navigatie si supravietuire, consolidand pregatirea si solidaritatea in cadrul Armatei Romane.
Aceste operatiuni si exercitii ilustreaza capabilitatile diverse ale Armatei Romane, de la aparare cibernetica si cooperare navala pana la instruire montana. Implicarea activa in Federated Cloud 2025, MCM BLACK SEA TG si SEA SHIELD 25 reflecta rolul strategic al Romaniei in protejarea securitatii la nivel regional si international, inclusiv in zona Marii Negre.