Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, intentioneza sa faca una dintre cele mai ample reforme pentru sistemul medical din Romania din anul 1990 si pana acum, iar asta pentru ca ieri, la sediul Biroului OMS pentru Europa din Bucuresti, ca intentioneaza sa readuca rezidentiatul pe post in centrul sistemului.
Ministrul Sanatatii sustine faptul ca universitatile de medicina au preluat aproape integral organizarea stagiilor, dar ca acest model nu mai raspunde nevoilor comunitatilor rurale si urbane mici, unde lipsa doctorilor a devenit cronica.
“Nu calificam medici de dragul calificarii, ci pentru a deservi comunitatile”, a subliniat Rafila, explicand ca schema propusa va conditiona admiterea in rezidentiatul pe post de semnarea unui angajament clar cu unitatile sanitare din teritoriu.
Ministrul Sanatatii ne aduce in imediata atentie inclusiv faptul ca in felul acesta, spune ministrul, spitalele judetene si centrele de permanenta din zone defavorizate vor putea planifica resursa umana pe termen lung si vor scapa de competitia inegala cu marile clinici universitare.
Un al doilea pilon al pachetului de reforme prezentat se refera la lansarea unui Ghid de buna practica destinat consiliilor locale si judetene. Documentul, realizat cu sprijinul tehnic al OMS si finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta, contine modele de contracte, stimulente fiscale si solutii de locuire rapida pentru medici.
“Atragerea si, mai ales, stabilizarea personalului medical nu este un paradox, ci rezultatul unei cooperari stranse intre autoritatile locale si universitatile de medicina”, a punctat oficialul. Statistica prezentata de minister arata ca 40 la suta dintre medicii de familie au peste 55 de ani, iar media de varsta continua sa creasca.
Ministrul Sanatatii afirma si ca in mai mult de o treime din comune nu exista niciun cabinet de medicina primara, astfel ca pacientii parcurg zeci de kilometri pentru retete sau consultatii banale. Prin rezidentiatul pe post si pachetul de facilitati locale, guvernul spera sa opreasca acest exod intern si sa previna emigratia tinerilor absolventi catre Vest.
Planul urmeaza sa fie detaliat intr-un proiect de lege care va fi supus dezbaterii publice pana la sfarsitul lunii mai. Rafila crede ca primele locuri pe post ar putea fi scoase la concurs chiar din sesiunea de rezidentiat 2026, “daca lucram sustinut si evitam suprapunerile birocratice”. Miza: o retea nationala de ingrijire primara functionala si accesibila tuturor cetatenilor.
Expertii economici avertizeaza ca, fara un asemenea rebalansaj, cheltuielile cu asistenta spitaliceasca vor creste disproportionat, alimentand deficite bugetare si perpetuand inechitati. Sindicatele rezidentilor saluta directia, dar cer transparenta in alocarea locurilor si garantarea unor salarii motivante. Ministerul promite consultari saptamanale cu toate organizatiile profesionale implicate in acest proces.
This post was last modified on apr. 21, 2025, 8:29 AM 08:29