Sebastian Burduja, ministrul Energiei, anunta in mod oficial faptul ca in prima zi a Sarbatorilor Pascale, Romania a inregistrat un consum de energie electrica la un nivel fara precedent: aproximativ 2.500 MW la orele pranzului. Ministrul a explicat ca acest prag minim este rezultatul intreruperii activitatilor economice pentru credinciosii ortodocsi si catolici, dar si al vremii insorite care a scos multi romani in aer liber.
Sebastian Burduja afirma ca, la ora 14:00 productia interna s-a ridicat la doar 2.836 MW, dintre care 2.560 MW au fost directionati catre consum intern, iar exportul s-a limitat la 276 MW. “Nu doar in Romania este Pastele; consumul redus in intreaga regiune a diminuat cererea pentru energie la export”, a adaugat ministrul.
Structura productiei a reflectat masurile speciale luate in cadrul Comandamentului Energetic. Hidrocentralele au furnizat 272 MW, termocentralele pe carbune au adus 222 MW, centralele pe gaz 179 MW, iar parcurile eoliene doar 15 MW. Vestea cea mai buna a venit de la unitatile 1 si 2 de la Cernavoda, care au livrat continuu peste 1.300 MW, evitand orice reducere de productie. Astfel, ponderea energiei nucleare in totalul productiei a atins aproape 50%, o performanta fara precedent pentru aceasta perioada.
In aceeasi interval orar, parcurile solare au depasit 700 MW, iar prosumatorii au contribuit semnificativ – unii dintre ei adoptand chiar masuri de voluntariat pentru a opri invertoarele, prevenind astfel fluctuatiile tensiunii in retelele de distributie. Ministrul i-a felicitat pentru acest gest civic.
Desi in ultimele zile au aparut titluri alarmiste privind un risc major de blackout de Paste, Sebastian Burduja a reafirmat ca Romania dispune de resurse energetice solide si de specialisti competenti.
El a multumit dispecerului energetic national, Virgiliu Ivan, si directorului Mihail Cremenescu, precum si tuturor energeticienilor angajati in operatiuni – de la centrele de comanda, productia de energie, pana la echipele de teren din retelele de transport si distributie, cariere si termocentrale.
“Am demonstrat astazi ca mixul nostru energetic este atat echilibrat, cat si flexibil”, a subliniat ministrul, punctand ca sistemul national poate face fata conditiilor extreme generate de un consum minim istoric, combinat cu o productiei ridicate la nivelul prosumatorilor.
Monitorizarea situatiilor critice va continua si in zilele urmatoare, in special maine, cand consumul se mentine la cote sensibil reduse. Oficialii de la minister isi mentin angajamentul de a tine publicul la curent cu evolutia indicatorilor energetici pe intreaga perioada a sarbatorilor pascale.