X

Planeta Marte: Descoperirea UIMITOARE a Cercetatorilor care Schimba Tot ce Stiam

Planeta Marte revine in centrul atentiei comunitatii stiintifice dupa ce o echipa internationala coordonata de geologul american Michael Tice, profesor la Texas A&M University, a publicat noi date despre istoria sa vulcanica. Folosind spectrometrele roverului Perseverance, cercetatorii au analizat probe prelevate din craterul Jezero, o fosta delta despre care se crede ca a adapostit apa lichida in trecut.

Planeta Marte este is in centrul unoor concluzii care arata ca procese magmatice complexe, similare cu cele de pe Terra, ar fi putut furniza compusii esentiali vietii, alimentand dezbaterea privind potentialul biologic al Planetei Marte. Perseverance exploreaza Planeta Marte din februarie 2021 si colecteaza in prezent miezuri de roca ce vor fi trimise pe Pamant prin misiunea Mars Sample Return.

In cadrul ultimelor foraje, robotul a identificat doua familii distincte de roci: un bazalt intunecat, bogat in minerale feromagneziene precum piroxenul, si o trahiandezita deschisa la culoare, incarcata cu cristale de plagioclaz si potasiu. Modelele termodinamice realizate de echipa lui Tice sugereaza ca ambele tipuri s-au format prin cristalizare fractionata urmata de asimilarea crustei, indicii ale unei istorii vulcanice active si indelungate.

Importanta studiului rezida in faptul ca aceste elemente pot sustine metabolisme microbiene, ceea ce creste probabilitatea ca Planeta Marte sa fi gazduit ecosisteme primitive in urma cu miliarde de ani. “Nu vorbim doar despre cenusi sau lava solidificata”, a declarat Tice intr-un comunicat. “Observam un sistem vulcanic viu, care ar fi functionat timp indelungat, oferind o sursa constanta de energie, caldura si nutrienti in subsol.”

Totusi, instrumentele roverului, oricat de performante, nu pot dezvalui toata chimia interna a eprubetelor martiene. De aceea, oamenii de stiinta asteapta aducerea probelor pe Pamant, unde vor putea fi analizate la rezolutie atomica cu microscoape avansate si spectrometre de masa.

Planul NASA vizeaza lansarea unei sonde de recuperare la sfarsitul deceniului, ceea ce ar permite validarea eventualelor semnaturi biologice direct in laborator si ar deschide drumul catre misiuni umane.

Pentru comunitatea romaneasca de astrobiologie, rezultatele sunt un argument puternic pentru consolidarea colaborarii cu programele NASA si ESA, mai ales ca Romania participa deja la dezvoltarea instrumentelor spatiale si la programele europene de explorare planetara.

Descoperirile intensifica cursa pentru identificarea vietii dincolo de Terra, in contextul in care exoplaneta K2‑18b domina deja titlurile. Totusi, relatarile despre Planeta Marte demonstreaza ca raspunsurile s-ar putea afla mai aproape de noi. Cu fiecare carotaj, Perseverance ne arata ca, sub praful rosu, Planeta Marte pastreaza arhive geologice ce povestesc despre apa, foc si, posibil, viata.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on apr. 21, 2025, 8:34 AM 08:34

Disqus Comments Loading...