OMS anunta in mod oficial ca dupa peste trei ani de negocieri sustinute, statele membre au incheiat in aceasta saptamana o etapa esentiala in lupta globala impotriva pandemiilor, elaborand un proiect de acord menit sa intareasca colaborarea internationala in prevenirea, pregatirea si raspunsul la amenintarile sanitare majore.
OMS dezvaluie ca textul propus de Organismul de negociere interguvernamental (INB) va fi supus dezbaterii la Adunarea Mondiala a Sanatatii din mai, iar oficialii OMS sustin ca aceasta initiativa poate schimba definitiv cadrul global de sanatate publica.
La sfarsitul lui 2021, in plina criza COVID-19, statele membre OMS au creat INB pentru a formula o conventie sau un acord international care sa completeze cadrul legal existent si sa ofere instrumente eficiente impotriva pandemiilor viitoare.
Dupa 13 runde oficiale de discutii, dintre care noua s-au extins din cauza complexitatii subiectelor, si numeroase sesiuni informale, expertii au pus la punct o propunere detaliata, care cuprinde elemente fundamentale pentru securitatea sanitara mondiala.
“Astazi, la Geneva, am asistat la un moment istoric”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. El a subliniat ca acordul pe pandemie reprezinta un angajament generational, demonstrand in acelasi timp vitalitatea multilateralismului. “Intr-o lume fragmentata, OMS arata ca natiunile pot gasi un teren comun si pot construi impreuna un raspuns solid la amenintarile globale”, a adaugat Tedros.
Propunerea OMS prevede, intre altele, un mecanism de partajare a agentilor patogeni si a beneficiilor generate de cercetare, masuri concrete in spiritul abordarii One Health, precum si dezvoltarea unor capacitati geografice diverse pentru cercetare si dezvoltare.
Transferul de tehnologie si de expertiza pentru productia de echipamente si remedii specifice epidemiilor, alaturi de mobilizarea unei forte de munca calificate in situatii de urgenta, completeaza tablou complex al noii conventii.
Textul recunoaste suveranitatea nationala, precizand ca OMS nu va avea autoritatea de a impune modificari legislative in tarile semnatare, nici de a dicta masuri punctuale privind calatoriile sau vaccinarea obligatorie. Acest aspect a fost considerat esential pentru a obtine aderarea statelor dispuse sa colaboreze fara a-si compromite politicile interne de sanatate publica.
Dr. Tedros a tinut sa multumeasca copresedintilor INB, dna Precious Matsoso din Africa de Sud si ambasadorului Anne‑Claire Amprou din Franta, precum si vicepresedintilor si fostilor membri care au ghidat procesul.
“Acest efort colosal reflecta credinta comuna ca niciun stat nu este in siguranta pana cand toate comunitatile lumii vor beneficia de un sistem sanitar puternic si rezilient”, a subliniat Matsoso, remarcand speranta ca propunerea sa fie adoptata in unanimitate la Adunarea Mondiala a Sanatatii.
Adoptarea acordului OMS pe pandemie va marca nu doar o victorie diplomatica, ci si un angajament ferm pentru echitate si prevenire la nivel global, schitand un cadru durabil pentru protectia populatiilor impotriva urmatoarei crize sanitare majore.