Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a permis publicarea unui anunt extrem de important, care vizeaza implementarea unor masuri de care vor beneficia multi romani, iar asta pentru ca au fost anuntate rezultatele preselectiei pentru licitatia restransa destinata proiectului “Evaluarea eficientei Strategiei nationale privind ingrijirea de lunga durata si imbatranirea activa 2023-2030”, aflat la jumatatea perioadei de implementare.
Simona Bucura-Oprescu a dezvaluit ca, Comisia independenta, reunita pe 15 aprilie, a declarat eligibili doi aplicanti: Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS), in consortiu cu Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), precum si persoana fizica autorizata Anghel Lukacsi Viviana Denisa.
“Procesul arata ca punem pe primul loc transparenta si competenta”, a afirmat Bucura-Oprescu, explicand ca evaluarea de etapa reprezinta “o oglinda necesara” pentru politica publica lansata in 2023. Ministrul a subliniat ca rezultatele studiului vor fi folosite pentru a ajusta rapid serviciile destinate varstnicilor, astfel incat fiecare persoana dependenta sa primeasca ingrijire demna si predictibila.
Simona Bucura-Oprescu a avertizat ca, potrivit prognozelor, populatia de peste 65 de ani va depasi un sfert din totalul locuitorilor in 2030, ceea ce impune decizii bazate pe date solide, nu pe instinct. Candidatii eligibili trebuie sa depuna ofertele tehnice si financiare pana la 24 aprilie, ora 16.00, la registratura MMFTSS din strada Dem I. Dobrescu, Bucuresti.
Solicitarile de clarificare pot fi transmise pana pe 22 aprilie, ora 14.00, iar comisia va raspunde in cel mult doua zile lucratoare, in conformitate cu Hotararea Guvernului 1266/2004. Contractul castigator este programat pentru semnare la inceputul lunii mai.
Echipa selectata va avea sase luni la dispozitie pentru a livra analiza intermediara, insotita de scenarii de optimizare a retelei de servicii sociale si de propuneri bugetare pentru ultimii cinci ani ai strategiei.
Proiectul, finantat integral din bugetul Planului sectorial de cercetare-dezvoltare al MMFTSS 2024-2028, dispune de o alocare estimata la 3,5 milioane de lei. Studiul va masura impactul masurilor introduse prin strategie, de la extinderea ingrijirii la domiciliu si stimularea voluntariatului intergenerational pana la formarea continua a personalului de suport.
Simona Bucura-Oprescu afirma si ca echipa de cercetare va analiza indicatori precum numarul de beneficiari, costurile medii per serviciu, durata de interventie, satisfactia utilizatorilor si nivelul de implicare al autoritatilor locale. Concluziile vor fundamenta recomandari legislative, propuneri de redistribuire a resurselor si mecanisme de monitorizare pentru perioada 2026-2030.
Pentru a mentine transparenta, Bucura-Oprescu a anuntat ca ministerul va publica online etapele proiectului si va organiza consultari lunare cu societatea civila, mediul academic si partenerii sociali. Demnitarul a incheiat spunand ca “doar prin dialog si evaluare continua putem transforma longevitatea intr-o poveste de succes colectiva”.