X

Hotararea Guvernamentala de ULTIMA ORA prin care Florin Barbu Anunta Noi Ajutoare in Bani pentru Romani

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, anunta ca programul national de sustinere a productiei de usturoi primeste un nou impuls dupa ce guvernul a adoptat hotararea propusa privind schema de ajutor de minimis pentru anul 2025. Documentul transpune prevederile Regulamentului (UE) 1408/2013, actualizat in decembrie 2024 prin Regulamentul 2024/3118, si directioneaza fonduri catre cultivatorii de Allium sativum din toata tara, fara obligatia notificarii Comisiei Europene.

„Continuam sa sustinem culturile traditionale cu valoare adaugata mare. Usturoiul romanesc este mai mult decat un ingredient, este parte din identitatea economica a comunitatilor rurale”, a declarat Florin Barbu la finalul sedintei de guvern. Plafonul de 50.000 de euro pe intreprindere in orice interval de trei ani ramane neschimbat, insa procedurile se simplifica, iar rezultatele vor fi publicate online de directiile agricole.

Florin Barbu  spune ca schema se aplica pe intreg teritoriul Romaniei in 2025. Fermierii pot depune cereri imediat dupa aparitia normelor metodologice in Monitorul Oficial, termenul limita fiind mijlocul lunii mai. Evaluarea fondurilor se face continuu, luandu-se in calcul ajutoarele primite in perioada 2022-2024, astfel incat agricultorii sa cunoasca exact spatiul de finantare ramas.

O noutate este digitalizarea procesului: facturile electronice emise prin RO e-Factura devin document obligatoriu pentru decontarea cheltuielilor eligibile. Oficialii ministerului spun ca masura va scurta cu doua saptamani platile si va reduce riscul de erori. APIA si centrele judetene vor verifica datele cu registrul fermierilor pentru a depista rapid intreprinderile care depasesc plafonul.

Florin Barbu afirma si ca reprezentantii producatorilor saluta initiativa, dar cer corelarea ajutorului cu costurile reale. „Pretul semintei si al energiei a crescut, iar subventia acopera doar partial aceste scumpiri”, afirma Ionel Costache, cultivator din Buzau. Ministrul Barbu raspunde ca schema trebuie privita ca stimul, nu compensare integrala: „Rolul nostru este sa asiguram un cadru predictibil si sa deschidem canale de vanzare, nu sa substituim piata.”

Autoritatile estimeaza o crestere a suprafetelor cultivate cu usturoi de cel putin 15% fata de 2024, cand Romania a produs aproximativ 34.000 de tone, potrivit INS. Daca aceste previziuni se confirma, productia ar putea depasi 40.000 de tone in 2025, reducand dependenta de importuri din China si Egipt. „Daca fermierii raspund pozitiv, putem extinde programul si pentru alte culturi aromatice”, a adaugat ministrul.

Florin Barbu subliniaza ca hotararea intra in vigoare la publicarea ei, iar prima lista cu beneficiari ar putea fi anuntata la inceputul lui iulie. Ministerul Agriculturii promite transparenta totala: numele exploatatiilor si sumele alocate vor fi afisate online, intr-un tabel actualizat saptamanal. Pentru Florin Barbu, masura reprezinta „un pas concret spre revitalizarea ruralului”, iar pentru consumatori ar putea insemna un pret mai stabil la celebra „capatana” de usturoi romanesc.

Demnitarul a precizat ca bugetul total al schemei urca la aproape 30 de milioane de lei, cu 20% peste anul anterior, „astfel incat niciun fermier eligibil sa nu ramana pe dinafara”. Ministerul va insoti pachetul financiar cu sesiuni de instruire in judetele consacrate – Buzau, Dolj, Iasi si Teleorman – pentru promovarea cooperativelor si a tehnologiilor moderne, de la irigare prin picurare la monitorizarea culturilor cu drone, idei menite sa creasca randamentul si sa protejeze solul.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on apr. 24, 2025, 7:31 AM 07:31

Disqus Comments Loading...