Ministrul Educatiei, Daniel David, a vorbit in mod oficial despre o serie de foarte importante masuri luate de catre ministerul pe care il conduce, astfel ca a tinut sa sublinieze ca eforturile institutionale de combatere a violentei si abandonului scolar raman inutile daca nu sunt dublate de implicarea directa a familiilor.
Ministrul Educatiei afirma deasemenea in mod oficial ca: „Luam masuri prin care incercam sa schimbam realitatea, dar realitatea trebuie schimbata de parinti, de profesori, de elevi, altfel degeaba”. Daniel David a criticat iluzia ca doar scolile ar fi responsabile pentru formarea completa a copiilor, amintind ca probleme grave, precum consumul de droguri, apar inclusiv in mediile cu resurse materiale si capital cultural ridicat.
„Nu va asteptati sa faca scoala ceea ce nu faceti voi ca parinti”, a punctat el, adaugand ca lipsa unui front comun ridica bariere in fata oricarei reforme reale. Ministerul a elaborat, potrivit ministrului, o metodologie detaliata de interventie pentru cazurile de bullying, violenta sau hartuire, cu pasi foarte clari de urmat in fiecare scoala.
„Am organizat pregatiri peste pregatiri cu profesori, inspectori, jurnalisti. Ghidurile exista, dar prea des raman forme fara fond”, a remarcat David, invocand telefoanele primite chiar si acum, „de parca regulile n-ar fi fost deja publicate”.
Ministrul Educatiei, pe langa dimensiunea strict educationala, anunta ca ministerul lanseaza in aceasta saptamana un demers cultural menit sa stimuleze dialogul civic. Caravana cinematografica „Anul Nou care n-a fost”, sustinuta financiar si logistic de minister, va rula filmul omonim in Brasov (24 aprilie), Focsani (25 aprilie), Falticeni (26 aprilie) si Vatra Dornei (27 aprilie).
Accesul publicului este gratuit, iar la finalul proiectiilor vor avea loc dezbateri despre memorie istorica si libertate, moderate de regizorul Bogdan Muresanu si de jurnalistul Andrei Giurgea.
„Prin arta ajungem uneori mai repede la constiinta tinerilor decat prin manuale”, a comentat Daniel David, explicand ca ministerul doreste sa lege educatia formala de initiative care cultiva gandirea critica.
Expozitia de obiecte de recuzita, semnata de scenografii Iulia si Victor Fulicea, intregeste proiectul si le ofera elevilor ocazia sa afle cum se construieste vizual un film despre un episod sensibil al istoriei recente.
Mesajul ministrului ramane insa unul de responsabilizare colectiva: scoala poate pune la dispozitie proceduri, profesori si programe, dar fara sprijinul parintilor si implicarea constienta a elevilor, „vom continua sa facem terapie imaginara, prefacandu-ne ca realitatea este altfel decat este”.
This post was last modified on apr. 23, 2025, 11:21 PM 23:21