NASA: Descoperirile ULUITOARE ale Misiunii Spatiale Extrem de Importante

NASA Descoperirile ULUITOARE Misiunii Spatiale Extrem Importante

NASA este in centrul atentiei cu misiunea sa ambitioase, Lucy, care a efectuat cu succes pe 20 aprilie 2025 un zbor de “antrenament general” in apropierea asteroidului Donaldjohanson. La ora locala a Coastei de Est a SUA, 13:51 (17:51 GMT), sonda Lucy a trecut la o distanta de aproximativ 1.000 de kilometri fata de aceasta roca spatiala, activand in premiera modul de operare complet al instrumentelor sale stiintifice.

NASA spune ca, lansata in octombrie 2021, misiunea Lucy se afla pe o traiectorie de 12 ani in jurul orbitei lui Jupiter, cu scopul de a studia opt asteroizi troieni – fragmente vechi de miliarde de ani care pastreaza indicii pretioase despre originile sistemului solar. Dupa primul test reusit la asteroidul Dinkinesh in noiembrie 2023, intalnirea cu Donaldjohanson a reprezentat repetitia generala necesara inainte de intalnirile decisive cu asteroizii troieni.

Instrumentele stiintifice ale sondei NASA Lucy – L’Ralph (camera color si spectrometru de imagine in infrarosu), L’LORI (camera de inalta rezolutie Lucy Long Range Reconnaissance Imager) si L’TES (spectrometru de emisii termice in infrarosu indepartat) – au fost testate simultan pentru a evalua capacitatea de captare a datelor detaliate despre compozitia si structura asteroidului.

“Am vrut sa replicam conditiile specifice troienilor, astfel incat sa obtinem un antrenament complet”, a explicat profesorul Phil Christensen de la Arizona State University, proiectantul instrumentului L’TES, inainte de zbor.

NASA: Descoperirile ULUITOARE ale Misiunii Spatiale Extrem de Importante

Misiunea NASA poarta numele “Lucy” dupa faimosul schelet fosil de australopitecin descoperit de paleoantropologul Donald Johanson in Etiopia, in 1974. Aceasta alegere simbolica subliniaza legatura dintre explorarea radacinilor vietii pe Pamant si investigarea fragmentelor primitive ale sistemului solar.

Intr-un interviu video realizat inainte de intalnirea cu Donaldjohanson, Christensen l-a provocat pe Johanson sa propuna un nume pentru eventualul satelit care ar putea fi descoperit in apropierea asteroidului – un nod de familiaritate intre misiunea spatiala si istoria evolutiei umane.

Pe masura ce sonda NASA Lucy isi continua expeditia, aceste teste reprezinta pasi critici pentru pregatirea intalnirilor cu asteroizii troieni, programate sa inceapa in 2027 si sa se intinda pana in 2033. Fiecare zbor de supraveghere va oferi date esentiale despre compozitia chimica, forma si structura acestor corpuri spatiale, oferind indicii despre procesele care au condus la formarea planetelor si, posibil, la aparitia vietii.

Urmatoarea etapa a misiunii NASA Lucy prevede survolul asteroidului Eurybates in noiembrie 2027, urmat de Ghrodon si Orus. Datorita tehnologiei avansate de navigatie si a instrumentelor stiintifice de ultima generatie, oamenii de stiinta anticipeaza descoperiri care vor extinde intelegerea originii si evolutiei materiei din sistemul solar. Pana atunci, echipa NASA va analiza intens datele stranse de L’Ralph, L’LORI si L’TES in timpul zborurilor de repetitie.

Pe masura ce planeta Jupiter continua sa exercite influenta gravitationala asupra sondei Lucy, NASA isi confirma astfel angajamentul de a explora cele mai indepartate si enigmatice zone ale vecinatatii noastre spatiale. Intalnirea cu Donaldjohanson marcheaza atat un succes tehnic al agentiei spatiale americane, cat si un omagiu adus celor care, ca Donald Johanson, au deschis drumul spre descifrarea originilor vietii.

author avatar
Redactia iDevice.ro