Ministrul Educatiei, Daniel David, a anuntat o noua initiativa extrem de importnata pentru scolile din toata Romania, iar asta deoarece oficialul guvernamental confirma faptul ca, pana pe 9 mai unitatile de invatamant preuniversitar si cele de educatie extrascolara se pot inscrie in concursul national „Scoala Europeana”, menit sa promoveze participarea scolilor la programele europene de educatie si formare profesionala.
Ministrul Educatiei aduce in atentia tuturor romanilor din tara faptul ca, in premiera, in acest an scolar, candidaturile vor fi transmise in format electronic catre Ministerul Educatiei, iar informatiile privind depunerea au fost deja centralizate si transmise inspectoratelor scolare judetene.
Concursul „Scoala Europeana” isi propune evaluarea calitatii si coerentei managementului scolii, reflectat in documentele manageriale, si analizarea impactului activitatilor derulate in cadrul proiectelor europene asupra culturii organizationale si ethosului institutiei. Prin acest demers, ministerul vizeaza nu doar incurajarea accesului la Erasmus+ si alte programe comunitare, ci si imbunatatirea continua a practicilor manageriale si pedagogice.
Ministrul Educatiei explica si ca prima editie a competitiei a avut loc in 2004, ca semn de recunoastere a contributiei scolilor romanesti la procesul de integrare a tarii in Uniunea Europeana. De atunci, „Scoala Europeana” a devenit un adevarat prilej de valorizare si sustinere a valorilor europene in salile de clasa, iar certificatele acordate sunt recunoscute de institutiile comunitare drept exemplu de bune practici in dezvoltarea parteneriatelor scolare.
Titlul confera recunoastere si prestigiu in cadrul comunitatilor locale, iar eforturile pentru a-l mentine genereaza un interes tot mai mare pentru noi proiecte. „Participarea la acest concurs stimuleaza inovarea in managementul scolar si creeaza oportunitati de dezvoltare profesionala pentru cadrele didactice”
, a subliniat ministrul Daniel David.Ministrul Educatiei a precizat ca, pe langa beneficiile directe asupra elevilor, experienta europeana contribuie la consolidarea culturii organizationale si la atragerea de finantari suplimentare. In acelasi context, Daniel David a prezentat cateva programe noi de licenta si masterat, adaptate noii revolutii industriale, si a evidentiat importanta ancorarii ofertelor academice in tehnologiile emergente.
Daniel David a avertizat totodata ca doar programele aprobate prin hotarare de guvern beneficiaza de acreditare legala si a condamnat practica inscrierii la cursuri neautorizate. Referindu-se la fenomenul abandonului scolar, oficialul a atras atentia asupra unei problematici adesea neglijate: rata scazuta a absolventilor de studii superioare.
„Avem doar 16% absolventi de licenta in raport cu populatia generala, fata de media europeana de 30%. In randul tinerilor de 24–34 de ani, Romania se situeaza la 23–26%, comparativ cu peste 40% in Uniune”, a explicat ministrul. El a avertizat ca deficientele de pregatire favorizeaza raspandirea pseudostiintei si teoriilor conspirative, slabind rezistenta societatii la manipulare.
Pentru a contracara aceste tendinte, Ministerul Educatiei mizeaza pe amplificarea colaborarii cu programele europene si pe sustinerea scolilor in demersurile de modernizare. Inscrierile la „Scoala Europeana” sunt deschise pana pe 9 mai, iar rezultatele competitiei vor fi anuntate ulterior de catre minister.
This post was last modified on apr. 24, 2025, 11:46 PM 23:46