Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunta in mod oficial faptul ca Romsilva intra intr o noua etapa de transparenta, eficienta si responsabilitate, a anuntat astazi Mircea Fechet, ministrul Mediului, la finalul sedintei de Guvern in care a fost lansat in consultare publica proiectul de hotarare privind reorganizarea Regiei Nationale a Padurilor.
Ministrul Mediului a decarat faptu ca: „Reorganizarea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva inseamna mai multa eficienta in cadrul unei institutii care administreaza patrimoniul national, mai multa transparenta in relatia stat – cetatean si economii la buget, asa cum ne cer romanii”.
Planul prevede o restructurare de sus in jos. Potrivit ministrului, numarul posturilor de conducere se va reduce cu 86 la suta: din 121 de directori vor ramane doar 17, fiecare urmand sa semneze un contract de mandat pe cinci ani, cu indicatori clari de performanta. Pentru noua retea teritoriala se propune un numar optim de 16 directii silvice, calculate astfel incat fiecare sa gospodareasca minimum 200.000 de hectare de padure, compensand diferentele dictate de relief.
Ministrul Mediului afirma deasemenea ca alta schimbare majora vizeaza modul de angajare. Personalul Romsilva va fi recrutat prin concurs national, organizat la sediul structurii centrale, pentru a garanta sanse egale tuturor celor care iubesc padurea si pentru a aplica principiul „munca egala, plata egala”. Fechet subliniaza ca separarea clara a activitatilor si tranzitia catre un management profesionist vor sustine o administrare moderna si performanta, compatibila cu tintele europene de reducere a deficitului bugetar.
Reorganizarea include unificarea administratiilor de parcuri sub o singura entitate, digitalizarea completa a activitatilor – de la GPS la monitorizarea consumului auto –, pastrarea raselor valoroase de cai si transformarea Muzeului Cinegetic Posada intr un centru contemporan de educatie ecologica. De asemenea, silvo-turismul va fi dezvoltat printr o structura unica denumita Complexul turistic „Silva”.
Ministrul Mediului dezvaluie in acelasi timpp ca regia Nationala a Padurilor dispune de 120 de zile pentru a elabora un plan de debirocratizare si digitalizare adecvat asteptarilor anului 2025. „Romania are nevoie de paduri bine administrate.
Prin aceasta reforma, punem bazele unei gospodariri eficiente a patrimoniului national forestier”, a afirmat Fechet, insistand ca obiectivul final este o administratie silvica durabila, capabila sa gestioneze responsabil fondul forestier al tarii. Fechet a precizat ca structura reformata va functiona pe principii de transparenta, fiecare etapa fiind deschisa dezbaterii publice.
Indicatorii de performanta vor fi publicati online, iar rapoartele trimestriale vor reflecta atat protectia mediului, cat si economia la buget. Digitalizarea promisa va facilita urmarirea in timp real a taierilor si a operatiunilor silvice, prevenind abuzurile si intarind increderea publicului. In plus, dialogul public continua.
This post was last modified on apr. 25, 2025, 8:47 AM 08:47