Germania si Grecia sunt din nou in centrul unei dispute serioase, iar asta deoarece exista controverse majore intre cele doua tari cu privire la modul in care fiecare dintre ele are obligatia de a gestiona migrantii, dupa intrarea Romaniei in Schengen fiecare dintre ele refuzand sa preia si sa ofere azil celor care intra in UE.
Germania a decis, prin mai multe instante, ca migrantii care nu au drept de azil, pot fi returnati in Grecia, daca au intrat pe acolo in UE, insa Grecia refuza sa ii primeasca, afirmand ca are deja prea multi migranti gazduiti, situatia fiind una foarte complicata, care dupa intrarea Romaniei in Schengen inca tine controale la granitele UE.
Germania actioneaza in acest mod din cauza cresterii uriase a numarului de migranti ilegali care ajung pe teritoriul sau, Grecia acuzand fix aceleasi lucruri, iar acest ping-pong lasa multi oameni cu un viitor incert, dar si Spatiul Schengen blocat de controale dupa intrarea Romaniei, la inceputul anului 2025.
“Cel puțin bărbații tineri, sănătoși și apți de muncă, care au fost deja recunoscuți ca refugiați în Grecia, pot fi returnați acolo. Refugiații nu sunt amenințați de condiții de viață degradante sau inumane în statul membru UE din sud-estul Europei, iar drepturile lor fundamentale nu sunt încălcate acolo.
Unii oameni au părăsit Grecia pentru Germania, unde își depun cererile. Dacă Grecia este în prezent a doua țară ca presiune a imigrației pe cap de locuitor, atât pentru că este o țară gazdă, cât și în ceea ce privește cererile de azil, nu putem vorbi acum despre returnări. Atâta timp cât nu există o distribuție echitabilă a sarcinii în cadrul Uniunii Europene, Grecia nu va accepta returnări.”
This post was last modified on apr. 26, 2025, 8:17 AM 08:17