Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a demarat in aceasta saptamana procedura de consultare publica pentru un proiect de lege cu miză strategica: finalizarea rapida a marilor investitii hidroenergetice incepute de zeci de ani, dar blocate din motive birocratice, lipsa de interes ori rea-credinta. Conform ministrului, aceasta initiativa vizeaza securitatea nationala, productia de energie curata si ieftina, protectia populatiei in fata crizelor si responsabilitatea fata de generatiile viitoare.
„Este vorba despre securitatea nationala, despre capacitatea Romaniei de a produce energie curata, ieftina si flexibila, despre protectia populatiei in fata crizelor si despre o datorie fata de generatiile viitoare. Despre ‘da, putem’, despre ‘da, Romania poate’”, a subliniat Burduja. Hidroenergia reprezinta astazi una dintre cele mai stabile surse verzi, capabila sa asigure productia de energie in banda, potrivit declaratiilor oficiale.
Ministrul Energiei afirma ca proiecte precum Rastolita, Jiu–Livezeni–Bumbesti, Olt–Cornetu–Avrig sau Cerna–Belareca sunt realizate in proportie de 70–98%, insa nu pot deveni operationale din cauza unui „bulgare birocratic” care s-a suprapus toxic peste interesul public. Ministrul a mentionat blocaje la nivelul avizelor interinstitutionale, absenta unor proceduri clare pentru scoaterea terenurilor din fondul forestier sau agricol si numeroase contestatii in instanta care inghetau ani de munca.
Noul cadru legislativ propune un regim juridic special, aplicabil exclusiv investitiilor hidroenergetice declarate de securitate nationala, prin hotarare de Guvern cu avizul CSAT. Prin proiect se urmareste folosirea, in premiera, a instrumentelor constitutionale si a legislatiei europene pentru apararea interesului national: deblocarea rapida a terenurilor, proceduri accelerate de obtinere a avizelor si autorizatiilor si eliminarea barierelor administrative, fara a neglija principiile echitatii si despagubirea justa a proprietarilor afectati.
Ministrul Energiei a subliniat ca hidrocentralele nu sunt doar generatoare de energie: ele contribuie la protectie civila, reduc riscul de inundatii, asigura apa pentru irigatii si alimentarea locuitorilor, stabilizeaza ecosisteme si atenuaza efectele schimbarilor climatice. „A bloca asemenea proiecte inseamna a tolera vulnerabilitati majore, a nu avea securitate energetica si, prin extensie, securitate nationala”, a punctat ministrul.
Romania valorifica astazi mai putin de jumatate din potentialul sau hidroenergetic, in timp ce alte tari cu resurse naturale similare au avansat semnificativ mai departe. „Este inacceptabil sa pierdem timp intr-un context european si regional in care riscurile energetice s-au intensificat”, a avertizat Burduja.
Proiectul de lege nu creeaza derogari nejustificate, ci stabileste un cadru de responsabilitate pentru a asigura interesele nationale. Ministerul Energiei invita toate institutiile, organizatiile si cetatenii interesati sa studieze documentul, aflat pe site-ul oficial al ministerului, si sa transmita propuneri. Link-ul catre proiect a fost publicat in primul comentariu al anuntului oficial.
This post was last modified on apr. 25, 2025, 11:13 PM 23:13