Ministerul Educatiei, Daniel David, continua sa dezvaluie planurile oficiale pentru implementarea unor schimbari ample pentru Romania, iar asta deoarece a confirmat ca examenul de titularizare va suferi transformari semnificative incepand cu sesiunea de anul viitor, aceasta fiind o cerinta foarte importanta facuta de multi oameni.
Ministerul Educatiei a precizat ca “acesta este ultimul an in care examenul de titularizare va avea loc in aceasta forma”, urmand ca in luna mai sa fie propusa o noua structura menita sa conserve punctele forte ale actualului sistem, dar si sa aduca elemente noi menite sa reduca povara repetarii continue a probei de catre aceeasi cadre didactice.
Daniel David a explicat ca examenul de titularizare, desi complex si riguros, nu ar trebui sa se transforme intr-o obligatie care sa impovareze profesorii ani la rand. “Voi propune in mai o forma care sa pastreze toate lucrurile bune pe care le are forma actuala, dar care sa aduca si lucruri noi, mai ales aceasta situatie in care ani de zile unii profesori sa fie obligati sa dea examenul de titularizare, care nu este simplu, e complex, si vom incerca sa cautam solutii la aceasta situatie.”
Ministerul Educatiei afirma si ca, pe langa reformarea titularizarii, ministerul va introduce si masuri suplimentare de verificare a certificatelor pentru gradatiile de merit. Conform noului ordin de ministru, toate certificatele trebuie confirmate de conducerea scolii inainte de a fi introduse in dosarul profesional.
“Certificatele pentru gradatiile de merit ale profesorilor trebuie verificate, iar examenul de titularizare va fi schimbat. Am si luat masuri, prin noul Ordin de ministru certificatele trebuie sa fie confirmate de catre cineva, nu poti sa le pui pur si simplu la dosar”, a subliniat ministrul.
Totodata, in cadrul programului Saptamana Altfel, care va debuta in noul an scolar, vor fi introduse doua teme obligatorii: consumul de droguri si alte substante interzise, respectiv violenta in mediul educational, atat asupra elevilor, cat si asupra cadrelor didactice. Daniel David a explicat ca scopul noii structuri este de a preveni fenomenul bullying si de a sensibiliza comunitatea scolara la riscurile asociate comportamentelor agresive.
Ministerul Educatiei dezvaluie si ca initiativa sa include si un proiect dedicat diasporei academice. In colaborare cu UEFISCDI si cu presedintele Romaniei, va fi organizata, toamna aceasta, conferinta internationala “SMART diaspora”, menita sa intareasca legaturile cu cercetatorii si specialistii romani din strainatate.
“Avem o resursa extraordinara in zona de stiinta si cercetare din strainatate. Trebuie sa cream mecanisme prin care cei care doresc sa se intoarca in tara sa o poata face, iar cei care nu doresc sa revina sa poata totusi sa colaboreze cu noi”, a declarat ministrul.
Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca toate aceste modificari vin dupa consultari cu specialisti din domeniu si ca vor fi urmate de sesiuni de dezbatere publica. Calendarul oficial al noilor schimbari va fi prezentat in cursul saptamanilor urmatoare, iar profesorii sunt invitati sa-si exprime opiniile pentru a asigura un proces de reforma transparent si eficient.