Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a emis un comunicat prin care trage un semnal de alarma asupra mecanismelor pe care marile platforme online – Facebook, TikTok si Instagram – le pot utiliza pentru a suspenda, restrictiona sau chiar inchide conturile utilizatorilor.
Decizia vine ca raspuns la sesizarile primite din partea celor afectati de astfel de masuri. Potrivit ANCOM, furnizorii de servicii intermediare pot aplica utilizatorilor restrictii atunci cand considera ca informatiile postate incalca legislatie sau termeni de utilizare. Aceste restrictii includ, printre altele:
- eliminarea sau blocarea continutului;
- retrogradarea vizibilitatii postarilor;
- suspendarea platilor monetare (in cazul creatorilor de continut cu monetizare activa);
- suspendarea sau sistarea totala ori partiala a serviciului;
- suspendarea sau inchiderea contului.
Important, platformele au obligatia de a furniza utilizatorilor afectati o expunere de motive clara si detaliata. Aceasta trebuie sa includa tipul si durata restrictiei, faptele si circumstantele invocate, utilizarea algoritmilor automatizati in luarea deciziei, baza juridica sau contractuala, precum si informatii privind caile de atac interne si externe.
Acest demers se aplica numai daca platforma detine datele de contact electronice ale utilizatorului si nu se refera la situatiile in care continutul este etichetat drept publicitate inselatoare ori cand decizia survine ca urmare a unui ordin din partea unei autoritati competente.
Totodata, Facebook, TikTok si Instagram trebuie sa puna la dispozitia utilizatorilor un mecanism intern eficace de solutionare a plangerilor, gratuit si electronic. In cazul in care raspunsul primit nu multumeste utilizatorul, acesta poate apela la un organism de solutionare extrajudiciara a litigiilor, certificat de autoritatea din tara de stabilire a platformei.
Pentru reclamatii directe, utilizatorii sunt indemnati sa foloseasca mai intai instrumentele interne ale platformelor. Daca aceste demersuri nu conduc la solutionarea problemei, utilizatorii pot depune o plangere la ANCOM, insotita de dovezi privind etapele parcurse. ANCOM poate prelua cazul daca platforma isi are sediul in Romania sau poate remite sesizarea catre autoritatea omoloaga din tara respectiva.
Contextul legal al acestor prevederi se regaseste in Legea nr. 50/2024 si in Regulamentul privind serviciile digitale al UE. Din 2024, ANCOM indeplineste rolul de coordonator al serviciilor digitale in Romania, monitorizand respectarea obligatiilor de catre furnizorii intermediari stabili sau reprezentati in tara noastra.
Pentru platformele online foarte mari (VLOPSE), Comisia Europeana detine competenta de supraveghere, in timp ce restul atributiilor se impart intre Comisie si coordonatorii nationali.
Prin aceste masuri, ANCOM urmareste sa protejeze dreptul la libera exprimare si sa asigure transparenta deciziilor luate de platformele sociale, contribuind la un mediu online echitabil pentru toti utilizatorii.