Romania Atinge un Prag ISTORIC, Anuntul lui Sebastian Burduja care a Surprins Multi Romani

Romania Atinge Prag ISTORIC Anuntul Sebastian Burduja Surprins Multi Romani

Romania a atins pragul de 2 miliarde de lei investiti in proiecte de parc solar destinat autoconsumului institutiilor publice, a anuntat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Potrivit oficialului, fondurile provin in principal din Fondul pentru Modernizare al Uniunii Europene si sunt accesate fara obligatia returnarii, cu scopul de a reduce costurile cu energia si de a stimula dezvoltarea economica la nivel local.

Ieri, la sediul Ministerului Energiei, au fost semnate 60 de noi contracte de finantare in valoare totala de 115 milioane lei, dintre care 100 de milioane reprezinta fonduri nerambursabile. Proiectele includ atat instalatii solare fotovoltaice, cat si sisteme de stocare a energiei, cu o capacitate totala de 15,8 MW. Beneficiarii sunt spitale, scoli si alte institutii publice care vor produce energie green pentru consum propriu, diminuand astfel facturile lunare.

„Continuam sa punem la bataie banii europeni pentru a schimba viata romanilor in bine”, a subliniat Burduja. „Fiecare euro folosit asa cum trebuie si fiecare MW nou instalat in sistem inseamna accelerarea dezvoltarii comunitatilor locale, crearea de noi locuri de munca si sanse reale pentru o viata mai buna.”

Din preluarea primului sau mandat, ministrul Energiei a semnat nu mai putin de 831 de contracte prin acelasi apel al Fondului pentru Modernizare, cu o valoare cumulata de peste 2,1 miliarde lei. Dintre acestea, peste 1,8 miliarde lei sunt nerambursabili – echivalentul a aproximativ 367 milioane euro – generand aproape 300 MW de capacitati instalate pentru autoconsum.

Expertii din domeniu apreciaza ca Romania se situeaza in fruntea tarilor europene in ceea ce priveste absorbtia acestor resurse, ministrul Burduja afirmand ca tara noastra are „statutul de campioana europeana la atragerea de bani prin Fondul pentru Modernizare”. El a precizat ca utilizarea eficienta a acestor granturi sustine investitiile publice, reduce dependenta de combustibili fosili si contribuie la atingerea tintelor de decarbonare asumate de Romania.

Reprezentantii autoritatilor locale au salutat initiativa, considerand-o un pas important spre independenta energetica a institutiilor publice si un impuls pentru regiuni mai putin dezvoltate. Odata instalate sistemele fotovoltaice, sumele economisite la bugetele locale vor putea fi redirectionate spre servicii publice, modernizarea infrastructurii sau proiecte sociale.

Prin aceste masuri, Romania isi consolideaza drumul spre o economie durabila si favorabila mediului, demonstrand ca fondurile europene pot fi un catalizator real pentru transformarea vietii comunitatilor din intreaga tara.