Mircea Fechet, ministrul Mediului, dezvăluie că la graniţa româno-moldoveană, în zona Ungheni, s-a deschis oficial şantierul pentru primul pod rutier la nivel de autostradă peste râul Prut. Numit simbolic „Podul de Flori de la Ungheni”, proiectul face parte din Autostrada Unirii (A8) şi urmează să lege localităţile Golăieşti (judeţul Iaşi) şi Zagarancea (raionul Ungheni).
Mircea Fechet a fost prezent la evenimentul de lansare a lucrărilor alături de candidatul Alianţei „România Înainte”, Crin Antonescu, viceprim-ministrul Marian Neacşu, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Energiei Sebastian Burduja, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Costel Alexe şi numeroase autorităţi locale.
“Moment istoric la Ungheni: pe ambele maluri ale Prutului, au început lucrările la primul pod rutier la nivel de autostradă!”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, subliniind încărcătura simbolică şi practică a investiţiei.
Mircea Fechet afirmă că podul va avea o lungime totală de peste 261 de metri, din care 130,6 metri pe teritoriul României, şi va dispune de două benzi pe sens, completate de trotuare pietonale. Sursa de finanţare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin mecanismul pentru Interconectarea Europei, în valoare de peste 151 milioane de lei.
Termenul estimat de finalizare atât pentru acest obiectiv, cât şi pentru celelalte segmente din A8 şi traseul Ungheni–Chişinău este anul 2030. „Podul de Flori de la Ungheni” nu este doar o legătură rutieră, ci şi un proiect strategic menit să sprijine integrarea europeană a Republicii Moldova, alinindu-i reţelele la standardele europene şi extinzând coridoarele de transport continentale.
Într-un context geopolitic marcat de instabilitate, investiţia transformă graniţa într-o punte de colaborare şi dezvoltare cu „fraţii noştri din Moldova”, după cum a subliniat ministrul Fechet. Pe lângă Ungheni, alte patru poduri peste Prut se află în faza de proiectare: Stânca–Costeşti, Bumbăta–Leova, Fălciu–Leca şi Răducăneni–Bărboieni.
Aceste investiţii vin să întărească legăturile economice şi culturale dintre cele două ţări, demonstrând că „ne uneşte istoria, iar astfel de proiecte – care arată că simţim împreună româneşte – reprezintă cea mai puternică declaraţie de unitate”.
Prin „Podul de Flori de la Ungheni”, România şi Republica Moldova fac pasul decisiv către o conectivitate modernă şi solidară, într-o Europă în continuă transformare.
This post was last modified on apr. 27, 2025, 11:31 PM 23:31