Armata Română confirmă în mod oficial o serie de noi operatiuni pe care soldații români le-au derulat în ultima perioadă, iar asta pentru că militarii Plutonului Antitanc „Black Lions”, rotația I, au continuat în această primăvară ciclul de instruire și activități recreative în cadrul Grupului de Luptă Multinațional NATO din Slovacia (FLF BG-Spain Framework Nation).
Armata Română aduce în atenția a milioane de români din toată țara că, în paralel, la Centrul 110 Comunicații și Informatică „Viceamiral Grigore Marteș” din subordinea Statului Major al Forțelor Navale a avut loc o ceremonie de predare-primire a comenzii și trecere în rezervă.
Contingentul românesc al Batalionului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă” și coordonat de Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil Florescu”, s-a alăturat colegilor din Spania, Portugalia și Slovenia pentru un concurs de ștafetă organizat de militarii portughezi.
Traseul de circa 8 kilometri a traversat teren variat – zone împădurite, pante ușoare și porțiuni de câmp deschis – iar fiecare participant a parcurs câte două etape, echipele mixte alternând sportivitatea cu spiritul de camaraderie. Competiția a fost prilejuită de aniversarea Brigăzii Mecanizate a Armatei Portugaliei, care a împlinit anul acesta 44 de ani de la înființare.
Armata Română transmite deasemenea în mod oficial că locotenent-colonelul Andrei Popescu, comandantul detașamentului românesc, a subliniat că „acest gen de provocări fizice și tactice ne întăresc coeziunea și reziliența, elemente esențiale în orice operațiune comună NATO”.
Tot în cadrul misiunii din Slovacia, militarii „Black Lions” au participat la ședințe de tragere cu armamentul ușor de infanterie, desfășurate în comun cu forțele armate ale Spaniei, Portugaliei și Sloveniei. Fiecare națiune și-a prezentat armele, de la puști de asalt și mitraliere ușoare, până la pistoale semiautomate și lunete de antrenament.
Obiectivul principal a fost familiarizarea cu caracteristicile tehnico-tactice ale armamentului aliat – balistică, rază de acțiune și proceduri de întreținere. Sublocotenent Mihaela Dumitrescu a remarcat: „Am avut ocazia să încerc modul de tragere și reglaj specific spaniol, dar și să împărtășim know-how cu colegii sloveni. Acest schimb de experiență este vital pentru interoperabilitate”.
Activitățile de instruire ale Plutonului Antitanc „Black Lions”, rotația I, se vor desfășura în continuare până în iulie 2025, conform planului de rotație al Grupului de Luptă Multinațional din Slovacia. Prin astfel de exerciții mixte, Armata Română își consolidează rolul de partener de încredere în cadrul NATO și contribuie la asigurarea flancului estic al Alianței.
Armata Română dezvăluie și că la sediul din Constanța al Centrului 110 Comunicații și Informatică „Viceamiral ing. Grigore Marteș” s-a desfășurat pe 25 aprilie ceremonia de predare-primire a comenzii și trecerea în rezervă a colonelului Marius Leonard Lazăr, locțiitor al comandantului unității.
După o carieră de peste 30 de ani în serviciul militar, colonelul Lazăr a fost întâmpinat de colegi și subordonați cu cuvinte de recunoștință și aprecieri pentru profesionalism. În locul său, comandorul Sorin Constantin Cucu a preluat responsabilitățile de conducere a Centrului 110, unitate cu tradiție de 63 de ani în domeniul comunicațiilor și informaticii militare.
În alocuțiunea sa, noul comandant a subliniat importanța modernizării infrastructurii și continuării procesului de instruire digitală: „Într-o lume tot mai conectată, capacitatea de comunicare securizată și rezistența rețelelor operaționale sunt fundamentale pentru succesul oricărei misiuni navale”.
Unitatea își are originile în 1962, când a fost înființată ca serviciu de transmisiuni radio, evoluând treptat spre competențe în criptare, rețele de date și sisteme cibernetice. Aniversarea de 63 de ani a fost marcată printr-o expoziție de echipamente istorice și prezentarea celor mai noi soluții dezvoltate în colaborare cu parteneri civili.
This post was last modified on apr. 28, 2025, 9:19 AM 09:19