Ordinul Guvernamental al lui Florin Barbu cu Inițiativele de ULTIMĂ ORĂ Vizând Măsuri Cerute de Mulți Români

Ordinul Guvernamental Florin Barbu Inițiativele ULTIMĂ ORĂ Vizând Măsuri Cerute Mulți Români

Florin Barbu, Ministrul Agriculturii, intentioneaza să semneze și să pună în aplicare un foarte important ordin care prevede în mod oficial aprobarea schemei de ajutor de minimis denumită „LEADER – Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității”, o măsură menită să impulseze proiectele neagricole din mediul rural, pe baza strategiilor locale de dezvoltare.

Florin Barbu subliniază faptul că prin acest mecanism se urmărește valorificarea resurselor proprii ale comunităților și întărirea identității locale, în deplină concordanță cu obiectivele Planului strategic al Politicii Agricole Comune (PAC) 2023–2027.

În cuprinsul ordinului, creat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) prin Direcția generală dezvoltare rurală – Autoritate de management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, este precizat că schema se aplică intervenției DR-36 „LEADER – Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității”.

Florin Barbu menționează că această inițiativă vizează exclusiv acțiuni şi beneficiari eligibili supuși regulilor ajutorului de minimis, astfel cum sunt ele definite în Regulamentul (UE) 2023/2831 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Se dorește crearea unui cadru flexibil și coerent pentru Leader, care să permită Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) să deruleze proiecte inovatoare în domenii variate – de la turism rural și meșteșuguri tradiționale până la servicii sociale și culturale – fără bariere administrative inutile.

În subordinea Ministerului Agriculturii, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va avea rolul de administrator al schemei, în timp ce GAL-urile vor funcționa ca sub-administratori pentru proiectele umbrelă, semnând contractele de grant direct cu AFIR.

Florin Barbu a stabilit că orice sprijin nu va depăși plafoanele stabilite pentru ajutoarele de minimis și că întregul proces respectă excepția de notificare prevăzută la articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2023/2831, operat de Uniunea Europeană. Astfel, schema nu trebuie să fie supusă procedurii prealabile de aprobare de la Bruxelles, accelerând astfel lansarea finanțărilor.

Beneficiarii direcți ai acestui program sunt întreprinderile private, mici şi mijlocii, care propun proiecte neagricole în teritoriile acoperite de GAL-uri. „Ne dorim ca fondurile să ajungă rapid la actorii locali care, cunoscând foarte bine nevoile comunității lor, pot genera valoare adăugată și locuri de muncă”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Implementarea proiectelor va fi monitorizată îndeaproape de AM-PS (Autoritatea de management pentru Planul Strategic), iar GAL-urile vor raporta progresul direct către AFIR. Conform prevederilor Ordinului, finanțarea va acoperi cheltuieli privind echipamente, investiții în infrastructură neagricolă și activități de promovare a produselor și serviciilor locale.

Noua schemă „LEADER” vine într-un moment oportun, deoarece multe comunități se confruntă cu nevoia de a-și diversifica sursele de venit și de a menține tinerii în mediul rural. Prin facilitarea accesului la finanțare pentru proiecte punctuale, dar cu impact vizibil, acest program poate deveni un motor real al revitalizării zonelor mai puțin dezvoltate,

Începând cu data publicării în Monitorul Oficial, grupurile de acțiune locală pot demara procesul de selecție a proiectelor, urmând ca primele contracte de grant să fie semnate în lunile următoare.

Florin Barbu a reconfirmat angajamentul autorității de a simplifica procedurile și de a asigura transparență totală, invitând toate părțile interesate să contacteze structurile AFIR pentru detalii și sprijin în elaborarea dosarelor.

author avatar
Redactia iDevice.ro