Acțiunea Oficială a Ministrului Apărării cu Demersuri de ULTIMĂ ORĂ pentru Asigurarea Apărării României

Acțiunea Oficială Ministrului Apărării Demersuri ULTIMĂ ORĂ Asigurarea Apărării României

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, îi informează pe românii din întreaga țară în legătură cu o acțiune foarte importantă pe care a avut zilele acestea la Bruxelles, ea vizând o întrevedere de amploare cu Andrius Kubilius, comisarul european pentru Apărare şi Spaţiu, în cadrul căreia s-au discutat modalităţile de consolidare a capacităţii de apărare a Uniunii Europene şi de valorificare a noilor instrumente financiare puse la dispoziţie de Comisia Europeană.

Ministrul Apărării aduce în atenție că întâlnirea a vizat, în primă instanţă, implementarea obiectivelor stabilite în Carta Albă privind pregătirea europeană pentru apărare, document strategic elaborat pentru a uniformiza eforturile statelor membre în faţa provocărilor de securitate emergente.

Cei doi oficiali au trecut în revistă etapele de implementare a acestor măsuri şi au convenit asupra necesităţii unui mecanism de monitorizare eficient şi agil, care să asigure atingerea indicatorilor de performanţă stabiliţi pentru 2030.

Un punct central al discuţiei a fost „Pachetul de iniţiative Readiness 2030”, noul instrument cu buget dedicat susţinerii pregătirii militare. Angel Tîlvăr a subliniat importanţa utilizării rapide şi flexibile a fondurilor, insistând pe adaptarea cadrului legislativ european pentru a accelera procedurile de achiziţie şi de cooperare industrială între statele membre.

„Este esenţial ca Europa să dispună de instrumente care să permită statelor să investească prompt în capacităţi de apărare, fără a fi împiedicate de birocraţie excesivă”, a declarat oficialul român. România şi-a reafirmat intenţia de a activa clauza derogatorie prevăzută în Pactul de Stabilitate şi Creştere, pentru a canaliza resurse suplimentare către sectorul apărării naţionale.

Ministrul Apărării a exprimat un interes deosebit pentru instrumentul SAFE (Safe Action for Europe), destinat sprijinirii proiectelor trans-europene în domeniul apărării. Priorităţile Bucureştiului se concentrează într-o primă fază pe sisteme terestre şi navale moderne, care să asigure interoperabilitatea cu forţele aliate.

Angel Tîlvăr vorbește și despre echipamente de infanterie, pentru creşterea mobilităţii şi protecţiei trupelor pe câmpul de luptă; Soluţii de contramobilitate militară, menite să blocheze eficient ameninţările la frontiere; tehnologii de comandă şi control, esenţiale pentru coordonarea rapidă a operaţiunilor multinaţionale.

În contextul unui cadru geopolitic marcat de tensiuni regionale şi competiţie strategică, investiţiile în apărare nu mai reprezintă doar o cheltuială de securitate, ci şi un vector de solidaritate europeană. „Prin susţinerea proiectelor iniţiate de Comisia Europeană, România îşi reafirmă angajamentul de partener de încredere în cadrul Alianţei şi al Uniunii”, a subliniat Angel Tîlvăr.

Ministrul Apărării a pledat pentru echilibru geografic în distribuirea investiţiilor europene şi pentru stimularea cooperării transfrontaliere între întreprinderile mici şi mijlocii din industria de apărare.

Demersurile vizează crearea unor lanţuri de aprovizionare reziliente şi atragerea de noi parteneriate strategice cu state terţe, care împărtăşesc valorile democratice şi interesele de securitate ale Uniunii.

Pe fondul adoptării recente a legislaţiei europene în domeniul apărării, întâlnirea de la Bruxelles între Angel Tîlvăr şi Andrius Kubilius este un semnal clar al eforturilor României de a-şi consolida rolul în arhitectura de securitate europeană şi de a contribui activ la dezvoltarea unei industrii de apărare competitive şi interconectate.

author avatar
Redactia iDevice.ro