Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, dezvăluie activitățle importante pe care le-a pus în aplicare pentru România, iar asta deoarece el a fost însoțit de ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, pentru o serie de întâlniri de mare calibru menite să consolideze colaborarea economică dintre România și Statele Unite ale Americii.
Ministrul Economiei aduce în atentie faptu ca în prim-planul discuțiilor s-a aflat colaborarea cu International Finance Corporation (IFC), divizia Băncii Mondiale dedicată susținerii investițiilor private în economiile emergente. “Am avut o întâlnire excelentă cu Alfonso García Mora, vicepreședintele IFC, în cadrul căreia am analizat modele de finanțare avantajoasă pentru companiile românești”, a declarat ministrul Ivan.
România urmărește o strategie clară de creștere economică accelerată, bazată pe investiții atât publice, cât și private, extinderea rapidă a sectorului tehnologic și diversificarea bazei industriale. “Suntem onorați că Universitatea Harvard ne poziționează pe locul 20 în lume în ceea ce privește complexitatea economică, semn al eforturilor susținute pe care le-am depus în ultimii ani”, a adăugat ministrul.
Ministrul Economiei explică deasemenea că la rândul lor, reprezentanții AMRO – asociația americană care reunește lideri din industria de apărare – au identificat noi oportunități de investiții în România.
Discuțiile desfășurate la Hudson Institute, think tank de prestigiu american, au confirmat angajamentul reciproc de a extinde legăturile economice și de securitate dintre cele două țări. “Ne-am reafirmat aici angajamentul de a construi proiecte de anvergură, care să deschidă noi căi pentru colaborări durabile”, a subliniat Ivan.
Ministrul Economiei, în întâlnirea cu conducerea Băncii Mondiale, și colegul său de la Finanțe au prezentat planuri concrete de susținere a proiectelor strategice în valoare totală de 10 miliarde de dolari. Printre priorități se numără finanțarea industriilor strategice – siderurgie, minerit, energie –, facilități de creditare avantajoase pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și dezvoltarea unor instrumente dedicate companiilor cu capital de stat.
Un punct important pe agenda discuțiilor l-a reprezentat proiectul „cloud guvernamental”, la care experții Băncii Mondiale colaborează deja cu autoritățile române. “Implementarea acestui proiect este un pas major spre o administrație publică mai eficientă și transparentă”, a explicat ministrul Ivan.
Pe termen mediu și lung, autoritățile de la București miză pe un calendar precis de implementare a noilor soluții digitale, menite să fluidizeze interacțiunea cetățenilor cu instituțiile statului.
“România are viziune și aliați puternici. Cu sprijinul Băncii Mondiale și al partenerilor americani, vom trece rapid de la planuri la rezultate concrete. Nu promitem. Facem.”, a concluzionat ministrul Economiei.