Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, dezvaluie în mod oficial concluziile demersurilor extrem de importante cu privire la prima procedură serioasă de licitaţie restrânsă din acest an pentru finanţarea cercetării din domeniul protecţiei sociale.
Simona Bucura-Oprescu afirmă într-un document oficial că la Comisia de evaluare, convocată la 25 aprilie, a analizat dosarele depuse pentru proiectul „Evaluarea eficienţei Strategiei naţionale privind îngrijirea pe termen lung şi îmbătrânirea activă 2023-2030, la jumătatea perioadei de implementare”, proiect inclus în Planul sectorial de cercetare-dezvoltare al ministerului pentru 2024-2028.
În urma deliberărilor, membrii comisiei au stabilit ierarhia ofertelor şi au desemnat câştigătorul care va primi contractul de finanţare, pas decisiv pentru măsurarea impactului strategiilor guvernamentale asupra seniorilor şi persoanelor dependente.
Simona Bucura-Oprescu a precizat că instituţiile interesate de rezultatul procedurii au la dispoziţie două zile, 29 şi 30 aprilie, până la ora 16:00, pentru a depune contestaţii la Registratura generală a ministerului, situată pe strada Dem. I. Dobrescu nr. 2-4, sector 1.
Răspunsurile vor fi formulate în cel mult zece zile calendaristice de la comunicarea rezultatului, asigurând astfel transparenţa şi celeritatea obligatorii într-o competiţie finanţată din fonduri publice.
Fiecare etapă trebuie să fie limpede şi accesibilă, iar eventualele nemulţumiri să fie soluţionate rapid, că evaluarea la mijlocul perioadei este esenţială pentru ajustarea politicilor, astfel încât serviciile de îngrijire de lungă durată să răspundă nevoilor reale ale populaţiei vârstnice.
Simona Bucura-Oprescu spune în același timp că Ministerul Muncii pregăteşte lansarea Concursului naţional de proiecte de tineret şi studenţi 2025. Pentru a creşte numărul organizaţiilor care accesează fonduri nerambursabile, instituţia va organiza trei sesiuni online de întrebări şi răspunsuri dedicate aplicanţilor.
Prin aceste întâlniri se oferă clarificări tehnice şi exemple practice, astfel încât procedura de înscriere să nu fie un obstacol, ci un stimulent. Bugetul total se ridică la trei milioane de lei, repartizat egal între programele destinate tinerilor şi cele pentru studenţi.
Simona Bucura-Oprescu spune și că aceste Q&A-uri vor oferi informaţii despre criteriile de eligibilitate, modul de completare a cererilor şi raportarea cheltuielilor, aspecte care au ridicat, de regulă, cele mai multe întrebări în ediţiile anterioare. Potrivit ministrului, dialogul direct cu aplicanţii este cea mai bună garanţie că finanţarea publică ajunge la iniţiative inovatoare şi sustenabile.
Prin anunţurile de astăzi, ministerul marchează două fronturi majore de acţiune: monitorizarea politicilor de îngrijire a persoanelor vârstnice şi stimularea implicării civice în rândul tinerilor.
Evaluarea strategiei pentru îmbătrânire activă va furniza date indispensabile pentru următoarea rectificare de buget şi pentru calibrul serviciilor sociale, în timp ce concursul de proiecte va crea oportunităţi concrete de participare pentru o nouă generaţie de lideri comunitari.
Simona Bucura-Oprescu afirmă că ministerul pe care-l conduce investește simultan în experienţa celor în vârstă şi în energia celor tineri, pentru că doar aşa se poate construi un sistem social echilibrat şi incluziv.
This post was last modified on apr. 29, 2025, 5:32 PM 17:32