X

Decretul Guvernamental al lui Florin Barbu cu Măsuri de ULTIMĂ ORĂ Făcând Modificări Importante în România

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, dezvăluie un demers de simplificare şi clarificare a unui proces complicat de Guvernul României, iar printr-un act de Guvern modifică procedura de înregistrare a operatorilor în agricultura ecologică, dorind să ofere o mai mare flexibilitate pentru fermieri şi procesatori şi să asigure o gestionare mai riguroasă a documentelor.

Florin Barbu afirmă în mod oficial faptul că prin modificările aduse Ordinului 45/2022, autorităţile de control judeţene (DAJ/DAMB) primesc atribuţii suplimentare, iar operatorii beneficiază de termene ajustate pentru anul 2025, ceva ce foarte mulți au cerut pentru o perioadă lungă de timp.

Un element de noutate îl constituie introducerea unui termen special de înregistrare pentru producători, limitat până la 30 mai 2025 inclusiv, ca excepţie de la regula generală. Această derogare permite fermierilor care nu au reuşit să-şi înregistreze activitatea în termenele iniţiale să primească o şansă prelungită, fără a pierde statutul de operator ecologic.

Florin Barbu subliniază totodată, pentru cei care depăşesc acest termen special, autorităţile au prevăzut o perioadă de regularizare până la 15 noiembrie 2025, însă aceasta presupune reluarea perioadei de conversie în anul I, măsură menită să păstreze integritatea circuitului de producţie ecologică şi să asigure respectarea normelor de tranziţie.

În ceea ce priveşte operatorii care se ocupă de pregătirea, prelucrarea şi distribuţia produselor ecologice, ordinul introduce obligaţia depunerii a două fişe de înregistrare distincte la DAJ/DAMB.

Florin Barbu explucă și că, astfel orice entitate care achiziţionează materie primă de la terţi trebuie să depună atât fişa pentru activităţile de pregătire şi prelucrare, conform modelului din anexa 3, cât şi fişa pentru distribuţie sau introducere pe piaţă, conform modelului din anexa 7. Măsura răspunde nevoii de trasabilitate şi de trasare clară a fiecărei etape din lanţul de aprovizionare ecologică.

Pentru a întări legătura dintre operatori şi organismele de control, contractele încheiate între aceştia şi entităţile de certificare vor fi valabile pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie şi 31 decembrie a anului pentru care se solicită înregistrarea. Prin această uniformizare se urmăreşte evitarea situaţiilor în care un contract expirat ar putea conduce la discontinuităţi în certificare şi implicit la vulnerabilităţi în respectarea normelor ecologice.

Florin Barbu stabilește prin această Hotărâre de Guvern că modificările permit, de asemenea, revizuirea fişei de înregistrare iniţiale prin depunerea unei solicitări de modificare până la 31 decembrie a anului de înregistrare. Schimbările care apar după acest termen sunt însă consemnate direct în fişa depusă în anul următor, prevenind astfel blocajele administrative şi asigurând o actualizare continuă a datelor operatorilor.

Nu în ultimul rând, partea procedurală referitoare la notificările transmise DAJ/DAMB a fost clarificată prin stabilirea unui termen de maximum zece zile lucrătoare pentru returnarea exemplarului original operatorului, păstrarea unei copii la autoritatea competentă şi transmiterea unei copii electronice către organismul de control. Această măsură sporeşte transparenţa schimbului de documente şi accelerează comunicarea între părţi.

Prin aceste intervenţii, ministerul îşi propune să crească gradul de conformare al fermierilor şi procesatorilor, să reducă blocajele birocratice şi să asigure o trasabilitate riguroasă în agricultura ecologică. Adaptarea regulilor la realităţile pieţei pentru anul 2025 reflectă dorinţa autorităţilor de a susţine dezvoltarea unui sector ecologic competitiv şi bine reglementat.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on apr. 30, 2025, 1:29 PM 13:29

Disqus Comments Loading...