In anul 2007 Apple lansa terminalul iPhone care avea cel mai bun touchscreen implementat vreodata intr-un smartphone, acest avantaj fiind pierdut de catre Apple abia cativa ani mai tarziu. Secretul din spatele recunoasterii atat de exacte a atingerilor are la baza tehnologii inventate de catre Apple, dar si aplicarea pe ecrane a unei substante din oxid de indiu-staniu. Aceasta substanta “magica” este utilizata de catre producatorii de terminale mobile din lumea intreaga, insa in cativa ani materialele care o formeaza nu vor mai fi disponibile in cantitati suficiente, asa ca in momentul de fata cercetatorii cauta inlocuitori pentru ele.
Some manufacturers are already planning on incorporating ITO alternatives into their devices. Foxconn might begin using carbon nanotubes in the non-Apple devices it makes by the end of 2013, and Samsung is working on prototypes that use graphene.
Principalul potential inlocuitor al oxidului de indiu-staniu pare a fi grafen-ul, studiile realizate pana acum aratand faptul ca acest material ofera exact aceeasi experienta de utilizare. Grafen-ul este compus dintr-un strat de atomi de carbon care are grosimea unui atom, dar si din nano fibre din argint care sunt de 10.000 de ori mai subtiri decat parul uman, pot fi taiate in orice dimensiuni si sunt extrem de flexibile. Practic industria trebuie sa modifice modul in care construieste terminalele mobile, iar solutii deja exista, asa ca nu ar trebui sa ne ingrijoram.