Ieri am publicat un articol in care va spuneam cum isi aleg romanii smartphone-urile in ziua de astazi, iar camera era unul dintre principalele criterii de selectie. Majoritatea celor care aleg un smartphone in baza camerei habar nu au ca o camera cu multi megapixeli nu va inregistra in mod obligatoriu poze mai bune decat o camera compacta, sau o camera cu mai putini megapixeli dintr-un alt smartphone. Majoritatea celor care aleg un smartphone in baza camerei se gandesc la faptul ca pot inlocui o camera compacta, insa in multe cazuri aceasta decizie se dovedeste a fi proasta.
Cei de la Nokia si-au facut o strategie globala in baza acestei mentalitati a consumatorilor, ei alegand sa promoveze puternic functia de inregistrare a pozelor si clipurilor video. Nokia se bazeaza pe ideea ca utilizatorii aleg smartphone-ul in baza camerei, este adevarat ca Nokia are smartphone-urile cu cele mai bune camere si compania crede ca acest lucru o va salva de la faliment. Daca in anii urmatori consumatorii vor gandi la fel, atunci Nokia va ajunge din nou “pe culmi inalte”, insa utilizatorii ar trebui sa gandeasca diferit.
Un smartphone nu trebuie ales doar in baza camerei pe care o are, un smartphone trebuie ales in baza a ceea ce poate el sa faca si in baza a ceea ce va ofera. Sistemul de operare, ecranul, hardware-ul si functiile sale ar trebuis a fie principalele criterii in baza carora trebuie ales un smartphone si cunoscatorii isi aleg dispozitivele mobile in acest fel. Cu multi ani in urma eram si eu directionat de catre camera cand alegeam un telefon mobil, insa acum lucrurile s-au schimbat si sunt curios sa aflu cat conteaza pentru voi camera cand alegeti un smartphone.