Daca nu stiati, iPhone-ul(ca mai toate smartphone-urile existente pe piata) are cativa senzori de umiditate ascunsi in mufa pentru casti/portul pentru cablul USB si in preajma placii de baza, rolul lor fiind sa detecteze eventuale contacte ale telefonului cu apa. Problema cu acesti senzori este ca ei se declanseaza daca folositi telefonul intr-o zona in care umiditatea este mai mare de 95%, adica in Hong Kong spre exemplu. Locuitorii de acolo au foarte mari probleme cu acceptarea terminalelor iPhone la garantie datorita faptului ca zona in care se afla are o umiditate de peste 95% iar senzorii din iPhone se declanseaza chiar si la o folosire normala a telefonului. Intre 1 iunie si jumatatea lunii august in Hong Kong umiditatea creste peste punctul critic de 95%, iar senzorii se declanseaza, practic pentru ei perioada aceasta poate fi comparata cu tinerea unui iPhone intr-o sauna timp de 2 luni si jumatate.
I’ve never used it in the bath, gone swimming or anything like that,” Hayward said. “Let’s face it; many people do break the rules. But a significant number of people are making these kind of report. If the limitation is over 95 per cent humidity, they ought not to be selling the product here. I find it quite unbelievable – a real piece of corporate greed or a great oversight.
Problema nu e intalnita doar in Hong Kong ci si in multe alte tari asiatice, ba chiar si in California SUA unde o femeie a dat in judecata Apple pentru ca i-a refuzat telefonul in garantie datorita unui senzor de umiditate declansat, femeia sustinand ca telefonul nu a avut contact cu apa. Mecanismul de securitate e bun in teorie, insa in practica situatia nu se prezinta atat de bine deoarece exista destule cazuri in care acei senzori se declanseaza singuri, fara interventie umana.
4 modele de iPhone au iesit de pe portile fabricilor Apple cu acelasi tip de senzori iar daca Apple nu i-a schimbat pana acum nu vad de ce ar face-o prea curand.