Jailbreak-ul este singura metoda de a elibera iDevice-urile companiei Apple si de a folosi un iPhone, o tableta iPad sau un iPod Touch in orice mod dorim, modificand orice dupa bunul plac. Jailbreak-ul inseamna libertate si, ca de obicei, libertatea vine cu anumite riscuri, riscuri pe care multi dintre noi nu le cunosc si se cred in mod naiv protejati de ele, desi realitatea este cu totul alta.
Desi solutiile de jailbreak sunt in general gandite pentru a imbunatati securitatea sistemului de operare dupa implementare, din pacate ele le permit hackerilor sa si exploateze sistemul de operare oricum doresc. Acum o luna de zile un malware pentru iOS a permis unor hackeri sa monitorizeze traficul de internet al iDevice-urilor pentru a fura datele de logare ale Apple ID-urilor utilizatorilor, el fiind ascuns intr-o tema disponibila in Cydia.
Din pacate acest malware a demonstrat cat de vulnerabile devin terminalele noastre dupa efectuarea unui jailbreak, deoarece un simplu tweak sau o simpla tema pot obtine acces la orice din terminalele noastre. De la monitorizarea traficului pentru a obtine date de logare si pana la exploatarea diverselor aplicatii din terminale, hackerii pot construi malware extrem de periculos pentru iDevice-urile cu jailbreak.
In general malware-ul de acest gen s-a rezumat la rularea de reclame in background pentru a genera bani pentru dezvoltatori, insa cel de luna trecut a fost cel mai periculos de pana acum. Avand in vedere demonstrarea faptului ca un malware pentru iOS poate fi utilizat intr-un asemenea mod, ma astept ca in viitor software si mai periculos sa fie dezvoltat pentru iDevice-urile noastre.
In concluzie, jailbreak-ul este extrem de periculos si partea cea mai proasta este ca in lipsa unor solutii de monitorizare, precum software-ul antivirus, noi nu avem cum sa stim daca un hacker ne-a exploatat terminalele sau nu.