iPhone 6 review – iDevice.ro

  iPhone 6 a fost lansat de catre compania Apple pe data de 19 septembrie si este unul dintre cele mai populare smartphone-uri disponibile pe piata, el fiind oferit impreuna cu iPhone 6 Plus, despre care voi vorbi intr-un review separat. In ultima saptamana v-am prezentat o multitudine de informatii in legatura cu acest nou produs al companiei Apple, insa acum a venit timpul sa vorbesc in detaliu despre ceea ce va ofera el si, mai important decat atat, despre experienta pe care o veti avea utilizandu-l.

iPhone 6 review

Design – premium si totusi fragil

  In cazul in care vara aceasta nu ati citit iDevice.ro si nu ati vazut multiplele imagini si clipuri video cu noua carcasa a iPhone 6, ei bine in aceste imagini o puteti vedea in toata splendoarea sa. Compania Apple a ales sa implementeze o carcasa din aluminiu pentru noul terminal iPhone, ea acoperind atat spatele dispozitivului, cat si marginile acestuia, imbinandu-se aproape perfect cu ecranul curbat in exterior. Carcasa este despartita in doua puncte de catre antene, care se intind pana in marginile laterale, colturile acesteia fiind mult curbate, design-ul fiind similar cu cel al vechilor modele ale iPod.

  iPhone 6 are 138.1 milimetri inaltime, 67 milimetri latime si 6.9 milimetri grosime, fiind cel mai subtire iPhone lansat pana acum de catre Apple. Comparandu-l cu iPhone 5S, el este cu 14.3 milimetri mai inalt, cu 8.4 milimetri mai lat si cu 0.7 milimetri mai subtire, diferenta in utilizarea de zi cu zi fiind extrem de mare, dupa cum veti descoperi si singuri.

  Daca avem o carcasa noua, cu o camera ce iese cu aproape 1 milimetru in afara sa, avem si un panou frontal diferit, ecranul cu margini curbate in exterior, noul design oferind o imagine vizuala usor diferita fata de cea cu care Apple ne-a obisnuit pe parcursul celor 7 ani de existenta a terminalelor sale. Per total iPhone 6 reprezinta o schimbare majora in design fata de iPhone 5S si ramane ca voi sa decideti daca ea este una in bine sau in rau.

Ecran – Retina HD vibrant

 

  iPhone 6 are un ecran de 4.7 inch cu rezolutie 1344 x 750 pixeli si aceiasi 326 de pixeli per inch pe care ecranele iPhone-urilor le au de la iPhone 4 incoace. Ramanand la iPhone 4, daca atunci Apple a lansat denumirea Retina pentru ecranele iPhone-urilor sale, anul acesta americanii au lansat denumirea Retina HD pentru a defini ecranul de rezolutie mai mare, asta in ciuda faptului ca numarul de pixeli per inch a ramas neschimbat fata de modelul lansat acum 4 ani de zile.

  Noul ecran Retina HD afiseaza imagini cu un contrast mai mare si multumita unei tehnologii numita dual-domain pixel, ecranul afiseaza culorile mai exact chiar si in timpul vizualizarii din unghiuri mari. Apple a implementat cel mai subtire ecran pentru un terminal iPhone si i-a aplicat un filtru de polizarizare mai bun, astfel ca in cazul purtarii de ochelari de soare veti vedea imaginile mult mai clar decat in trecut.

  Separat de acestea, ecranul iPhone 6 are o luminozitate mai mare si este full sRGB, fiind gandit pentru a afisa non-culorile alb/negru mult mai corect decat in trecut, dar si texte mai clare. Desi textele de marketing sunt frumoase, realitatea este ca iPhone 6 are un ecran superior celor implementate in modelele anterioare, iar un test realizat de catre un expert in ecrane pentru terminale mobile a dezvaluit beneficiile pe care le ofera acesta.

  Tehnologiile din spatele ecranului iPhone 6 nu va ofera totusi informatii despre experienta de utilizare, iar cu 4.7 inch veti avea parte de una complet diferita fata de cea pe care o stiati pana acum. Reachability este o functie noua care va ajuta sa aveti o experienta de utilizare placuta folosind iPhone 6 si ea va deveni, asa cum ii spun eu, cel mai bun prieten al vostru in utilizarea de zi cu zi. Reachability a fost gandita pentru a ne oferi posibilitatea de a accesa usor partile ecranului opuse podului palmei noastre, iar asta pentru ca iPhone 6 nu poate fi utilizat in totalitate folosind o singura mana. Prin simpla dubla atingere a Touch ID, intreaga interfata va cobora pana la jumatatea ecranului, permitandu-ne sa accesam usor elementele pozitionate in partea superioara opusa podului palmei.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=20_NZKKKJ_A&w=580&h=370]

Reachability a fost inspirat de catre Apple din Android, acolo intreaga interfata a sistemului de operare fiind redusa la doar o portiune a ecranului pentru a fi utilizata mai usor. Pentru iPhone 6, Reachability permite accesarea usoara a tot ceea ce este in mod normal inaccesibil si din experienta va spun ca veti avea nevoie de aceasta functie in utilizarea de zi cu zi.

  iPhone 6 are un Retina HD grozav pe care il veti iubi, mai ales ca va place sa vizualizati clipuri video pe internet, sa scrieti sau sa jucati diverse jocuri disponibile in App Store.

Hardware  – A8, M8, NFC, 1 GB RAM si performante pe masura

 

  Pentru iPhone 6 compania Apple a dezvoltat un nou chip A8, succesor al chip-ului A7, el continand un procesor dual-core de 1.4 GHz, 1 GB RAM, baterie de 1810 mAh, o placa grafica PowerVR GX6450, co-procesor de miscare M8, doua accelerometre, chip enclava pentru cititorul de amprente, chip NFC, chip enclava pentru plati mobile, modem Qualcomm capabil sa atinga viteze 4G de pana la 150 Mbps si aici se opresc informatiile interesante despre componente.

  Noul chip A8 este produs folosind un proces de fabricatie de 20nm, Apple reusind sa includa peste 2 de miliarde de tranzistori intr-un pachet foarte mic, iPhone 6 avand putere de procesare de peste 50 de ori mai mare decat iPhone 2G, placa grafica avand performante de pana la 84 de ori mai bune. Trecand la noul co-procesor de miscare M8, Apple a implementat posibilitatea de a masura altitudinea folosind un barometru dedicat, astfel ca in aplicatiile de fitness veti avea parte de informatii dedicate pentru acest lucru.

  Noul chip A8 foloseste doua accelerometre pentru a imbunatati autonomia bateriei si credeti-ma ca veti fi foarte multumiti de ea, insa puterea de procesare oferita de catre el este utilizata si pentru noile functii ale camerei. In ciuda laudelor aduse de catre Apple pentru noul chip A8, el nu ofera o crestere considerabila in viteza in viata de zi cu zi fata de iPhone 5S, iar utilizand cele doua terminale nu veti sesiza o diferenta majora.

  Fata de iPhone 6 Plus nu veti sesiza vreo diferenta in performante in utilizarea de zi cu zi, iar fata de terminalele concurente iPhone 6 este mai rapid in viata reala, dar si in teste. Diferentele sunt desigur neglijabile si nu va vor afecta chiar atat de mult existenta, deci nu va asteptati sa rulati orice fel de task intr-o sutime de secunda, deoarece acest lucru nu se va intampla cu acest terminal al companiei Apple.

  iPhone 6 este un smartphone rapid si acest lucru este normal avand in vedere ca este unul dintre flaghship-urile Apple, asa ca veti avea parte de cele mai bune performante pentru iOS.

iOS 8

 

  In iOS 8 compania Apple a implementat o multitudine de noutati, majoritatea dintre ele in framework si invizibile pentru utilizatorul obisnuit, iar in acest articol extins v-am vorbit despre toate dintre ele si va recomand sa il citit pentru a afla ce veti gasi. Pentru iPhone 6 in iOS 8 vom gasi doar doua noutati importante, acestea avand legatura directa cu utilizarea ecranului Retina HD de dimensiuni mai mari si ma voi axa doar pe ele in acest review.

  Incep cu Display Zoom, o functie gandita de catre Apple pentru cei care sunt obisnuiti cu vechiul ecran principal al iOS. Folosind Display Zoom veti avea posibilitatea de a alege cum sunt afisate aplicatiile in ecranul principal, adica veti afisa iconite mai mari pe mai putine randuri, sau veti afisa iconite mai mici si veti adauga un rand suplimentar pentru afisarea de aplicatii, aceasta din urma optiune fiind si cea mai utila pentru oricine.

  Reachability este cea de-a doua functie importanta implementata de catre Apple, insa despre ea v-am vorbit in partea dedicata ecranului si nu are rost sa o reiau acum. Atat a pregatit Apple nou special in interfata iOS pentru iPhone 6, dar surprize placute veti gasi si mai jos.

Camera – redescopera placerea de a inregistra poze

  iPhone 6 are o noua camera principala, scoasa in exteriorul carcasei, ea avand aceeasi 8 megapixeli, precum vechile modele, cu senzor de dimensiunea 1/3″, 1.5µm dimensiune de pixel si f/2.2 deschidere. Camera frontala ramane neschimbata, cu 1.2 megapixeli, capacitate de a inregistra video in format 720p la 30 FPS, insa vine cu noutati pe partea software care o fac mai interesanta pentru noi.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=mizUsQ83y14&list=PLNPbDwO25YPgzHYrMKjJiQZRrxTVbvc0m&w=580&h=370]

  Pentru camera iPhone 6 compania Apple a implementat o multitudine de noutati si incepem cu Focus Pixels, o tehnologie care foloseste procesorul terminalului pentru a focaliza mai rapid si mai clar imaginile noastre. In experienta mea, iPhone 6 focalizeaza imaginile mult mai repede decat terminalele iPhone 5 sau iPhone 5S, deci veti putea inregistra imagini mult mai repede decat in trecut, dar si cu o claritate mai mare.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=kUYJYCuxDtQ&list=PLNPbDwO25YPipFTfSzU8pM2eVGO_zQwQt&w=580&h=370]

  In legatura stransa cu Focus Pixels avem si un sistem imbunatatit pentru detectarea fetelor subiectilor, acesta gasind mai rapid subiectii din imagine, focalizandu-le mai clar fetele si permitand inregistrarea mai rapida de poze. In continuare avem optiuni in iOS 8 pentru controlarea expunerii imaginii, iar in momentul in care atingeti ecranul pentrua  focaliza veti observa o mica imagine a unui soare cu un slider, tragerea sa in sus si in jos permitand modificarea expunerii.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=CX2zmAXijUE&list=PLNPbDwO25YPg_K-IadsXogSBDydOEy_fU&list=PLNPbDwO25YPipFTfSzU8pM2eVGO_zQwQt&w=580&h=370]

  Pentru iPhone 6 Apple a imbunatatit si sistemul de stabilizare a imaginilor, terminalul facand in continuare stabilizare digitala, insa mult mai eficient decat in trecut, miscarile noastre fiind compensate mult mai eficient. La pachet cu aceste optiuni avem si stabilizare video cinematica, ea permitandu-ne sa inregistram clipuri video din miscare fara ca imaginile sa fie neclare sau In final pentru aplicatia Camera avem posibilitatea de a inregistra poze panoramice de pana la 43 de megapixeli, deci veti avea o calitate cat se poate de clara pentru imaginile inregistrate in vacante.

  Separat de toate acestea, iPhone 6 este acum capabil sa inregistreze clipuri video in format 1080p la 60 de FPS, secvente pe secunda, iar acest lucru va ofera posibilitatea de a vedea imaginile mult mai clar si mai real decat in trecut. Mai mult decat atat, compania americana a imbunatatit si sistemul slow-motion, astfel ca veti putea inregistra clipuri video la 240 FPS, secvente pe secunda, imaginile fiind rulate la o viteza injumatatita fata de cea oferita in iPhone 5S.

  Tot pentru functia Video, compania Apple a implementat automat inregistrarea de clipuri video HDR, astfel ca toate clipurile video inregistrate de catre noi vor avea aceeasi calitate grozava precum pozele HDR. Mai mult decat atat, acum iPhone 6 focalizeaza automat in timpul clipurilor video, asa ca veti avea tot timpul imagini clare cu tot ceea ce inregistrati. In final avem optiunea Time Lapse pentru inregistrarea de clipuri video rapide pe perioade lungi de timp, iar daca ati utilizat orice alta aplicatie a iOS cu aceasta functionalitate, veti sti ce primiti.

  Atat camera principala a iPhone 6, cat si cea secundara beneficiaza de un senzor de imagine nou care capteaza mai multa lumina, astfel ca veti putea inregistra poze mai bune in conditii de luminozitate scazuta, dar nu pe intuneric. In final sistemul Burst Mode poate inregistra pana la 10 poze pe secunda, alegand automat cea mai buna dintre ele pentru a ne-o afisa in aplicatia Photos.

  Din experienta mea, iPhone 6 ofera imagini de o calitate marginal mai buna decat cele inregistrate folosind iPhone 5S, imaginile se vad grozav pe ecranul sau, iar daca sunteti un fotograf amator, ori profesionist, veti indragi schimbarea adusa de catre Apple.

Autonomie baterie – o zi de utilizare cu placere

  Noul chip A8 al iPhone 6 administreaza mai eficient energia terminalului si utilizeaza doua accelerometre pentru a oferi autonomie mai buna pentru baterie, iar in testele mele am ramas placut surprins de ceea ce poate oferi dispoizitivul. iPhone 6 are o baterie de 1810 mAh, cu 1105 mAh mai mica decat cea implementata in iPhone 6 Plus de catre compania Apple, iar acest lucru are un impact major asupra autonomiei pe care o veti obtine in timpul utilizarii celor doua terminale in viata de zi cu zi.

  In imaginea de mai sus aveti un test facut de mine pentru autonomia bateriei iPhone 6 folosind terminalul in cea mai mare parte conectat la o retea 3G, navigarea pe internet facandu-se atat prin 3G, cat si prin 4G, la mix adaugandu-se aproape doua ore de joc, inregistrare de poze si clipuri video, folosirea unor aplicatii ale retelelor de socializare, editare foto, efectuarea de teste de viteza, etc. Practic utilizarea a fost una intensa si ca rezultat iPhone 6 a avut 6 ore si 27 de minute de utilizare cu o perioada de stand by de 23 de ore si 17 minute.

  In cel de-al doilea test terminalul a fost folosit mai iPhone 6 pentru navigare pe internet in principal folosind o retea Wi-Fi, el a stat to timpul conectat la 3G, ca si in primul caz, iar in rest utilizare a implicat aceleasi actiuni precum cele de mai sus. In aceasta situatie iPhone 6 a obtinut 7 ore si 23 de minute de utilizare cu o zi si 7 ore de stand by, rezultatul nefiind chiar atat de grozav precum v-ati fi asteptat, sau precum m-as fi asteptat eu, ca sa fiu sincer.

  Facand o comparatie cu autonomia bateriei iPhone 5S pot spune ca vorbim despre o crestere de 15% pana la 30% in functie de task-urile zilnice, capacitatea bateriei crescand cu 20%. Facand o comparatie cu autonomia bateriei iPhone 6 Plus, veti obtine cu 2 pana la 3 ore de autonomie in minus, adica o pierdere de 50% la o baterie cu o capacitate cu 60% mai mare.

  In final merita mentionat faptul ca iPhone 6 vine cu un incarcator de 1A, insa terminalul poate fi incarcat folosind un incarcator de 2.1A, incarcarea cu un incarcator pentru iPad durand aproximativ 1 ora si 45 minute.

Se indoaie?

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=Y0-3fIs2jQs&w=580&h=370]

  Daca in ultima saptamana ati deschis macar un televizor, atunci probabil ati aflat despre scandalul bendgate in care Apple a fost acuzata ca iPhone 6 se indoaie. Compania americana a sustinut ca doar 9 oameni s-au prezentat la magazinele sale cu terminale iPhone 6 indoite, iar mai apoi a oferit jurnalistilor acces in laboratoarele in care a distrus 15.000 de terminale iPhone 6 pentru a le testa rezistenta si a vedea daca ele pot fi comercializate pe piata in conditii sigure.

  Diverse teste de rezistenta au confirmat ca iPhone 6 este mai rezistent la impact si lovituri decat predecesorii sai, iar o reputata organizatie americana a confirmat inclusiv ca scandalul privind indoirea este exagerat. iPhone 6 are o carcasa din aluminiu si daca aplicati o forta mare intr-un anumit punct al sau, atunci carcasa se va indoi, dar este mai usor sa indoi un HTC One M8 decat un terminal iPhone 6, iar aici veti gasi explicatia pentru problema.

  Intr-o saptamana de folosire a iPhone 6 n-am reusit sa il indoi, desi l-am purtat in buzunarul din fata al pantalonilor inclusiv la volan, asa ca daca voi reusiti sa-l indoiti, astept niste poze interesante.

4G si Wi-Fi – navigare mai rapida la viteze mai mari, suport pentru VoLTE si Wi-Fi Calling

  iPhone 6 are implementat un chip modem Qualcomm care ii ofera compatibilitate cu 20 de frecventele LTE de pe glob, cele mai multe suportate de vreun smartphone, permitand in acelasi timp navigarea pe internet la viteze de pana la 150 Mbps. Pe partea 3G lucrurile sunt similare precum in trecut, acelasi suport, aceleasi viteze maxime suportate de retea, asa ca din acest punct de vedere nu veti avea surprize.

  Zilele trecute v-am prezentat intr-un articol viteza 4G iPhone 6 Plus in Bucuresti si acum va vorbesc despre viteza 4G iPhone 6 in Bucuresti, terminalul reusind sa obtina cea mai mare viteza inregistrata de catre mine in testele facute in capitala.

iPhone 6 4G – viteza in Bucuresti

  Dupa cum puteti vedea in imaginea de mai sus maxima viteza 4G iPhone 6 atinsa in Bucuresti este de 116.63 Mbps in testele facute in cursul zilei de ieri, aceasta fiind si cea mai mare viteza obtinuta de catre mine in vreun test facut pentru vreun smartphone sau vreo tableta in Bucuresti. Chiar daca aceasta este viteza maxima pe care puteti spera sa o obtineti in Bucuresti, observati in imaginile de mai jos ca in medie, navigarea se face la viteze de 30 Mbps – 60 Mbps, totul in functie de zona in care va aflati.

  Avand in vedere ca in Bucuresti exista foarte multe smartphone-uri, tablete sau modem-uri conectate constant la reteaua 4G, exista posibilitatea ca in tara sa obtineti viteze 4G mai bune cu iPhone 6, in functie de orasul vostru. In Suceava am obtinut 140 Mbps in teste cu un Samsung Galaxy S5 pe o retea, cel mai probabil, goala, asa ca in orasul vostru ati putea avea parte de viteze mult mai bune.

  Tot pentru 4G compania Apple a implementat suport pentru tehnologia VoLTE, aceasta permitandu-ne sa efectuam apeluri voce in timpul utilizarii unei retele 4G, in momentul de fata terminalele facand trecerea al 3G pentru apeluri. Din pacate in Romania niciun operator nu a anuntat implementarea de suport pentru acest sistem, asa ca nu se stie cand sau daca el va fi disponibil.

  Pe partea Wi-Fi, compania Apple a implementat in sfarsit suport pentru Wi-Fi 802.11ac, o tehnologie pe care Mac-urile o au disponibila de mai bine de jumatate de an de zile. Upgrade-ul hardware pentru iPhone 6 va aduce pentru utilizatori viteze Wi-Fi de pana la 3 ori mai mari decat in cazul folosirii unei conexiuni Wi-Fi 802.11n, iar in practica vorbim despre viteze de transfer de peste 433 Mbps cu routere compatibile.

  Separat de noua tehnologie Wi-Fi, compania Apple a lansat oficial suport pentru Wi-Fi Calling cu operatorii de telefonie mobila compatibili. Din pacate functia Wi-Fi Calling nu poate functiona fara suportul operatorilor de telefonie mobila, asa ca in SUA deocamdata doar cei de la T-Mobile o pot utiliza in momentul de fata. In Romania niciun operator de telefonie mobila nu si-a anuntat deocamdata intentia de a oferi aceasta functionalitate, gratuit sau platit, pentru clientii sai, insa orice este posibil pana in toamna.

Touch ID – aceeasi securitate, experienta de utilizare imbunatatita

  iPhone 6 are un Touch ID imbunatatit, am auzit asta in diverse zvonuri, insa concret compania Apple nu a spus absolut nimic despre vreo schimbare substantiala facuta pentru cititorul de amprente din terminale. Chiar si asa, daca nu vorbim despre includerea unui chip nou pentru citirea amprentelor, vorbim cu siguranta despre imbunatatirea software-ului din spatele sau, deoarece in iOS 8 am avut parte de o experienta foarte buna cu Touch ID pe aceste terminale.

  Spre deosebire de iPhone 5S care “da rateuri” destul de des la citirea amprenteloriPhone 6 functioneaza aproape fara vreo problema, din acest punct de vedere, citirea amprentelor facandu-se la fel de repede, dar fara erori. Daca la iPhone 5S se intampla uneori sa nu mi se citeasca amprenta daca degetele sunt putin umezite sau uleioase, Touch ID din iPhone 6 se descurca mult mai bine in aceste situatii.

  Nu stiu cati dintre voi care detineti iPhone 6 si iPhone 6 Plus si ati detinut iPhone 5S in trecut ati sesizat aceasta schimbare facuta de catre compania Apple, insa eu unul ma bucur sa vad ca Touch ID a fost imbunatatit. Anul trecut sistemul a fost criticat tocmai din cauza acestor probleme si se pare ca Apple a luat act de nemultumirile utilizatorilor, astfel ca Touch ID in iPhone 6 si iPhone 6 Plus functioneaza grozav, cel putin pentru mine.

  Daca va ganditi ca schimbarea ar putea fi doar una software pentru iOS 8, va spun ca iPhone 5S genereaza aceleasi probleme la citire in iOS 8, asa ca Apple a modificat probabil si firmware-ul din interiorul cititorului de amprente.

  Voi ce experiente ati avut cu Touch ID?

Accesorii

  Daca va gandeati ca in cutia iPhone 6 veti gasi cine stie ce surpriza pe partea de accesorii, ei bine va spun ca Apple a impachetat frumos acelasi cablu Lightning, acelasi incarcator si aceleasi casti EarPods precum in cazul iPhone 5S. Din acest punct de vedere nu exista vreo noutate si nici nu cred ca va exista vreuna in anii urmatori, avand in vedere ca tehnologia Lightning este noua si Apple nu o va schimba prea curand.

  Pe de alta parte, pentru iPhone 6 Apple a conceput huse dedicate din piele si silicon, acestea avand rolul de aproteja terminalul de eventuale lovituri sau chiar de indoire. Husele sunt disponibile deocamdata in magazinele Apple din strainatate, insa de indata ce lansarea oficiala a terminalelor va avea loc in Romania, ele vor putea fi achizitionate de la toate magazinele ce vor comercializa terminalul.

Merita cumparat iPhone 6?

  De-a lungul unei saptamani am fost intrebat de foarte multe ori daca merita cumparat iPhone 6, intrebarile venind atat de la posesori de terminale iPhone, cat si de la posesori de terminale Android, asa ca in acest articol voi incerca sa raspuns cat se poate de clar la intrebarea care va macina pe multi.

  In primul rand va spun ca trecerea la iPhone 6 implica acceptarea unui ecran de 4.7 inch si renuntarea la ideea ca puteti folosi terminalul in conditii foarte usoare cu o singura mana, iar aici vorbesc special pentru cei care au un model vechi al iPhone. Daca aveti un iPhone 3G, iPhone 3Gs, iPhone 4 sau iPhone 4S si vreti un iPhone rapid, cu un ecran care sa afiseze continut cat se poate de clar si de frumos, dar nu va pasa de marime, atunci iPhone 6 merita cumparat.

  Daca detineti un iPhone 5 sau iPhone 5C si doriti sa aveti un iPhone rapid cu un ecran mare care afiseaza imaginile mult mai bine decat terminalul vostru, dar nu va deranjeaza marimea, atunci iPhone 6 merita cumparat. Daca aveti un iPhone 5S si va intereseaza doar sa aveti un ecran mai mare pe care sa vizualizati informatiile, atunci iPhone 6 merita cumparat, cu mentiunea ca din punct de vedere al performantelor nu veti sesiza vreo diferenta deoarece ea, practic, nu exista.

  Daca aveti un terminal Android cu ecran mai mic, atunci probabil performantele sale sunt net inferioare si trecerea la un iPhone 6 ar reprezenta o miscare extrem de desteapta pentru voi. Daca aveti un smartphone Android de top cu ecran echivalent sau mai mare, atunci iPhone 6 merita cumparat doar in ideea de a reveni la platforma iOS care este, teoretic, mai stabila si mai sigura, pentru ca din punct de vedere al performantelor sau a functionalitatii nu veti avea de castigat.

  iPhone 6 are o autonomie mai buna decat orice alt iPhone vechiare performante mai bune decat orice alt iPhone vechi, exceptand iPhone 5S, are un ecran mai mare si mai bun decat orice alt iPhone vechi, iar cu asta cred ca am spus tot ceea ce conteaza mai mult. Alegerea unui iPhone 6 nu trebuie sa fie un compromis, trebuie sa fie o decizie rationala pentru ca veti face trecerea spre un terminal mai mare, mai rapid, probabil mai frumos pentru unii, cu o conectivitate 4G mai buna.

  Acestea fiind spuse, eu spun ca merita cumparat iPhone 6, in conditiile de mai sus.

PRET in Romania

  Oficial iPhone 6 nu a fost lansat in Romania si nici nu va fi lansat pana, cel mai devreme, luna viitoare, insa diverse magazine online il au lista, unul dintre ele avand aproape intreaga gama disponibila in aceasta pagina. Neoficial iPhone 6 se vinde in Romania inca din ziua lansarii, livrarea terminalelor facandu-se in functie de ajungerea coletelor cu din SUA pana in tara noastra, putini utilizatori primind efectiv ceea ce au comandat.

  • iPhone 6 16 GB – 3499 LEI;
  • iPhone 6 64 GB – 3999 LEI;
  • iPhone 6 128 GB – 4499 LEI;
  • iPhone 6 Plus 16 GB – 3999 LEI;
  • iPhone 6 Plus 64 GB – 4499 LEI;
  • iPhone 6 Plus 128 GB – 4999 LEI.

  Desi preturile magazinelor sunt apropiate de cele practicate in Apple Store-urile din Europa, adica cu pana in 400 LEI mai mari, din pacate trebuie sa aveti foarte mare grija cu terminalele cumparate. Magazinele ofera garantie la service-uri diverse din Bucuresti, iar deocamdata nu se stie daca garantia internationala pentru iPhone este acceptata in Europa, deci in caz de probleme s-ar putea sa nu aveti parte de rezolvarile rapide pe care le doriti.

Concluzii

  V-am explicat intr-un articol separat de ce iPhone 6 si iPhone 6 Plus reprezinta cea mai mare schimbare pentru iPhone in 7 ani de existenta si nu mai lungesc acest review cu tot ceea ce scrie acolo, dar va recomand sa il cititi. Intr-o saptamana de utilizare a iPhone 6 nu pot spune decat ca sunt impresionat de marea schimbare in ceea ce priveste experienta de utilizare si va recomand fara dubiu sa incercati un iPhone 6 intr-un magazin pentru a vedea daca vi se potriveste.

 Prin iPhone 6 compania Apple intra intr-o noua lume a smartphone-urilor, ce a terminalelor cu ecrane mari si nu pot decat sa ma bucur ca vom avea in sfarsit posibilitatea de a vedea mai mult continut pe ecrane. Din punctul meu de vedere, un upgrade la iPhone 6, de la orice alt smartphone, reprezinta o alegere cat se poate de potrivita, pentru ca nu veti avea absolut nimic de pierdut, ci doar de castigat, din toate punctele de vedere.

  In final, va astept opiniile in comentarii.