2014 nu a fost un an bun pentru securitatea Android-ului, iar un recent studiu dezvaluie cat de mare este problema cu sistemul de operare al celor de la Google care ruleaza pe sute de milioane de terminale mobile din intreaga lume. Conform acestui studiu, in cursul anului 2014 numarul de terminale Android infectate cu malware a fost egal cu numarul de laptop-uri infectate de acelasi tip de software periculos. Conform datelor, 0.68% dintre terminalele mobile active au fost infectate cu malware in 2014, sua 16 milioane de unitati, majoritatea dintre ele ruland sistemul de operare Android OS.
According to Alcatel-Lucent, the current malware infection rate for mobile devices stands at 0.68 percent, a figure which the company’s Motive Labs used to estimate that around 16 million devices worldwide were likely to have been infected by malicious software as of the end of 2014. The Motive Security Labs malware report – H2 2014, which looked at all popular mobile device platforms, found that Android devices have caught up with Windows laptops in terms of malware attack numbers, with infection rates between Android and Windows devices split 50/50.
Ca Android-ul este in top nu ar trebui sa fie surprinzator, insa pentru prima oara aflam ca numarul de numarul de terminale Android infectate cu malware a fost egal cu numarul de laptop-uri ce ruleaza Windows. Facand o compartie, mai putin de 1% dintre acele 16 milioane de terminale mobile infectate ruleaza iOS sau Blackberry OS, deci Apple si Blackberry au facut sisteme de operare cu securitate foarte buna. Revenind totusi la Android, terminalele infectate cu malware pierd aproape orice fel de date in fata hackerilor si totul prin aplicatii care acceseaza fara cunostinta utilizatorilor diverse date din terminale.
Google Play si multiple alte magazine de aplicatii contin acest malware fara ca el sa fie curatat rapid, Google minimizand riscul serios de securitate pe care il are sistemul sau de operare pentru terminale mobile.