Deosebirea unui cablu Lightning original de unul contrafacut este foarte importanta pentru posesorii de iDevice-uri si asta deoarece in anumite situatii un produs contrafacut poate afecta negativ durata de viata a unui terminal mobil Apple, utilizarea acestui tip de accesorii putand distruge placa logica a terminalelor, putand impiedica incarcarea sau sincronizarea de date sau in cazuri extreme poate afecta porturile Lightning ale terminalelor.
Pentru ca utilizarea unui cablu Lightning original este importanta, compania Apple a actualizat in cursul zilei de vineri pagina in care ofera informatii cu privire la depistarea cablurilor contrafacute de cele originale, iar acum vorbim despre sfaturile pe care cei din Cupertino ni le ofera pentru a fi siguri ca nu ne punem viata in pericol si cumparam accesorii originale.
Verificarea marcajelor
Pentru inceput compania Apple ne atrage atentia la marcajele accesoriilor sale, dupa cum puteti vedea in imaginea de mai sus, acestea avand un logo MFi aplicat pe ambalaj, in timp ce pe cabluri(la aproximativ 17 cm de baza) apare mesajul Design by Apple in Californa, Assembled in China/Vietnam sau Industria Brasiliera, mesajul fiind secondat de o serie de 12 sau 17 caractere.
An Apple Lightning to USB cable has “Designed by Apple in California” and either “Assembled in China,” “Assembed in Vietnam,” or “Indústria Brasileira” on the cable about seven inches from the USB connector. You’ll see a serial number with either 12 or 17 digits at the end of this text.
Compararea conectorilor Lightning
Dupa verificarea marcajelor compania Apple ne cere sa verificam conectorii cablurilor Lightning contrafacute si a celor originale, iar in imaginea de mai sus puteti vedea ca in cazul unui cablu normal acestia sunt rotunzi la capete si finisati, in timp ce in cazul cablurilor contrafacute conectorii nu sunt la fel de bine finisati si au capetele patrate, diferenta fiind cat se poate de clara.
Mergand mai departe avem conectori care in cazul Apple au dimensiunile de 7.7 mm x 12 mm, insa in cazul cablurilor Lightning contrafacute dimensiunile acestora variaza de la un accesoriu la altul, deci in cazul in care veti vedea multiple produse de acest gen care au dimensiuni diferite, veti sti ca ele nu sunt nici pe departe originale.
In final, compania Apple ne atrage atentia asupra metalului din jurul conectorului, acesta in cazul unui cablu Lightning original avand culoarea gri/metalica, in timp ce in cazul accesoriilor contrafacute acesta poate fi alb sau negru, deci nici pe departe similar cu ceea ce ofera compania Apple pentru produsele sale.
Compararea conectorilor USB
De la conectorii Lightning trecem la conectorii USB, aici compania Apple sustinand ca in cazul cablurilor Lightning originale imbinarile placilor metalice au forma trapezoidala cu distante egale intre imbinari, in timp ce in cazul cablurilor contrafacute imbinarile sunt patrate si desigur ca nu exista o spatiere egala intre ele, acest lucru fiind usor de observat.
Separat compania Apple sustine ca toate contactele conectorilor sai USB sunt placate cu aur, in timp ce in cazul cablurilor Lightning contrafacute avem parte de contacte care sunt placate cu argint, acest lucru fiind vizibil prin orificiul prezent pe fiecare tip de conector USB.
Continuand analizarea conectorilor USB, compania Apple sustine ca ale sale cabluri Lightning originale au conectori cu o suprafata fina si consistenta, aceasta fiind plata, in timp ce cablurile contrafacute au suprafata aspra, granulata, uneori deformata. Mai mult decat atat, suprafata izolatorului pentru conexiunea USB este plata si uniforma, in cazul cablurilor originale, insa pentru cablurile contrafacute suprafata este neuniforma si uneori deformata.
Adaptoarele Lightning la 30 de pini
Trecand la adaptoarele Lightning pentru cablurile de 30 de pini, compania Apple sustine ca iconita aplicata pe carcasa acestuia este imprimata cu laser si se vede clar, conexiunea dintre adaptor si carcasa neavand vreo componenta intermediara, asa cum se intampla in cazul adaptoarelor contrafacute, acestea neavand vreun marcaj pe carcasa in anumite cazuri, dupa cum puteti vedea in imaginea de mai sus.
Adaptoarele Lightning la Micro USB
In final ajungem si la adaptoarele Lightning pentru Micro USB, cele originale avand, exact precum mai sus, un marcaj clar imprimat cu laser, conexiunea dintre conector si carcasa neavand vreo componenta intermediara, in timp ce in cazul adaptoarelor contrafacute nu exista marcaje in anumite cazuri, accesoriul are dimensiuni diferite si desigur ca exista o componenta intermediara intre carcasa si conector.
Explicatiile oferite de catre compania Apple au rolul de a ne ajuta sa nu fim pacaliti de accesorii contrafacute vandute ca fiind originale si desigur ne protejeaza terminalele de stricaciuni, astfel ca ar trebui sa va ghidati cu ele atunci cand cumparati orice fel de accesoriu sau produs al companiei americane.
Dupa cum prea bine stiti deja, cei de la Apple au in derulare un program prin care inlocuiesc incarcatoarele contrafacute care ne pot ucide in anumite situatii, partenerii autorizati ai companiei americane putandu-va ajuta sa faceti acest schimb.