Romania are unele dintre cele mai rapide conexiuni de internet fix de pe glob si nu de putine ori am fost laudati pentru calitatea acestora, insa probabil va intrebati si care sunt operatorii de internet sau orasele in care exista cele mai bune viteze. Daca ieri va vorbeam despre orasele din Romania cu cel mai rapid internet mobil, astazi vorbim despre internetul fix, datele fiind furnizate de catre acelasi Speedtest.
Incepem cu lista furnizorilor de internet cu cele mai rapide conexiuni fixe si in top gasim o companie mai putin cunoscuta care devanseaza RCS & RDS, insa probabil functioneaza in baza unor conexiuni oferite de catre acest operator. Cei de la RCS & RDS au revolutionat modul in care romanii navigheaza pe internet, oferind de cativa ani de zile cele mai rapide conexiuni fixe, majoritatea bazate pe retele de fibra optica FTTH.
Desi cei de la RCS & RDS promit conexiuni de internet fix de pana la 1 Gbps pentru utilizatori, in realitate media conexiunilor este deocamdata la putin peste 100 Mbps, iar asta din cauza adoptiei lente a abonamentelor mai rapide. 100 Mbps pentru transfer de date printr-o conexiune de internet este cu mult mai mult decat au multi europeni, dar si cu mult mai ieftin decat platesc unii dintre ei pentru conexiuni atat de rapide.
De la lista operatorilor de intenret cu cele mai mari viteze trecem la lista oraselor cu cele mai rapide conexiuni de internet, iar zona Cristesti din apropierea Targu Mures ocupa prima pozitie in acest top cu 139.12 Mbps, la o distanta considerabila de cartierul Bragadiru. Mai departe avem Salonta, care incheie lista locatiilor cu conexiuni a caror viteza depaseste 100 Mbps, restul locatiilor avand conexiuni ceva mai incete, insa deloc neglijabile.
Romania este una dintre putinele tari de pe glob in care internetul de mare viteza este foarte ieftin si traficul de date nu este contorizat, insa acest lucru probabil nu va dura o vesnicie, avand in vedere lacomia statului si a operatorilor. In alte tari de pe glob abonamentele de internet fix sunt scumpe cu viteze mari si contorizeaza traficul de date, astfel ca trebuie sa lupta pentru a nu fi obligati sa platim cate 1 euro pentru fiecare GB de date suplimentar descarcat in afara alocatiei din abonamente.