Tim Cook a incalcat legea pentru a ajuta compania Apple, CEO-ul celor din Cupertino divulgand secrete financiare in mod privat unei terte parti inainte ca acestea sa fie anuntate in mod public, asemenea actiuni fiind contrare legislatiei americane.
Vorbim despre un email trimis ieri de catre Tim Cook moderatorului unei emisiuni financiare a CNBC, CEO-ul Apple spunandu-i acestuia ca a sa companie are o evolutie financiara nesperat de buna in China si ca pe viitor se asteapta la rezultate si mai bune.
Practic Tim Cook i-a oferit acelui moderator un avantaj ilegal in fata altor investitori care nu stiau aceleasi informatii privind compania Apple, email-ul fiind trimis intr-un moment in care pretul actiunilor era in cadere si era nevoie de o linistire a investitorilor.
Desi cei de la CNBC au publicat intr-un final email-ul complet, Apple trebuia sa ofere aceste informatii, sau Tim Cook printr-un cont de socializare sau blog public, insa modul in care el a decis sa partajeze informatiile nu este legal si avocatii americani spun ca Tim Cook ar putea fi investigat de catre autoritati.
The SEC will undoubtedly want to take a look at this. At the very least, the SEC will contact Apple to seek context for the disclosure. It constitutes a disclosure giving certain individuals the benefit before it was percolated by the rest of the public, during a fast-moving, extraordinary market.
Autoritatea americana care supravegheaza tranzactiile facute pe bursele din SUA nu a comentat deocamdata intreaga situatie, insa e putin probabil sa nu doreasca sa investigheze problema din moment ce s-a creat atat de multa atentie in jurul ei.
Pentru ca vorbim despre Tim Cook si pentru ca Apple are o echipa de avocati cu multa experienta in spate, e greu de crezut ca email-ul a fost trimis fara a se cunoaste consecintele si fara un plan de aparare in spate, asa ca va fi interesant de vazut cum vor evolua lucrurile.
Inainte sa va ganditi ca aceasta este doar o intamplare nefericita in cadrul Apple, trebuie sa va ganditi ca Steve Jobs actiona similar cand trebuia sa isi protejeze compania, iar cel mai cunoscut caz este cel in care el si presedintii altor companii din Silicon Valley au convenit in mod ilegal sa nu-si fure angajatii.