De-a lungul ultimilor ani am vazut tot mai des povesti cu terminale iPhone care au explodat sau au luat foc in pantalonii utilizatorilor, iar principala problema pare sa fi fost bateria in majoritatea cazurilor.
Unele baterii folosite in terminalele iPhone comercializate pe piata se pot umfla din senin si pot lua foc desfacand carcasa terminalelor in proces, compania Apple lucrand cu partenerii sai pentru rezolvarea problemelor, insa din pacate acest lucru nu s-a intamplat inca.
Desi Apple nu a gasit inca rezolvarea pentru problema, o echipa de cercetatori ai Stanford a facut-o, ei creand o baterie litiu-ion care se inchide automat in momentul supraincalzirii, impiedicand astfel umflarea si spargerea care poate determina combustia terminalului in care se afla.
Separat de protejarea terminalelor si utilizatorilor, acest tip de baterie are si o durata de viata mult mai lunga decat o baterie normala folosita intr-un smartphone, astfel ca ea poate functiona pentru perioade mai lungi cu mai multe cicluri de incarcare/descarcare.
Pentru a reusi sa ofere siguranta si durata de viata mai lunga, cercetatorii au creat o folie foarte subtire care are particule de nichel, ea inconjurand o baterie normala, iar in cazul in care aceasta se umfla acele particule de nichel se despart, nu mai conduc electricitate si bateria se inchide automat.
Dupa racire bateria se contracta si nichelul incepe din nou sa conduca electricitatea, totul revenind la normal. Desi aceste baterii pot schimba in totalitate smartphone-urile vandute in lumea intreaga, nimeni nu stie cand ar putea ajunge ele in terminalele mobile.