Tim Cook s-a intalnit zilele trecute cu Margrethe Vestager, sefa diviziei Antitrust din cadrul Comisiei Europene pentru a discuta despre investigatia derulata in momentul de fata de catre autoritatile europene privind legalitatea reducerilor fiscale de care beneficiaza Apple in Irlanda.
Comisia Europeana a hotarat deja ca intelegeri similare din Belgia si Luxembourg sunt ilegale si companiile care le-au facut au fost obligate sa plateasca retroactiv taxe pentru incasarile si profitul facute in Europa, iar Apple ar putea fi intr-o situatie similara care s-ar dovedi a fi destul de problematica.
Daca intelegerea ar fi declarata ilegala, atunci Irlanda ar fi acuzata de comiterea unei infractiuni, insa Apple ar trebui oricum sa plateasca retroactiv taxe pentru inacasari si profit, ele fiind calculate la suma de aproximativ 8 miliarde de dolari pentru ultimul deceniu.
Apple a anuntat ca va mai crea 1000 de locuri de munca in Irlanda pana in 2017, a anuntat ieri deschiderea unui centru de dezvoltare de aplicatii in Italia si se pare ca va fi nevoita sa mai faca investitii pentru a-si spala oarecum reputatia, dar e putin probabil sa scape de plata catorva miliarde de dolari in taxe.
Spre deosebire de organismele de control ale altor state, Comisia Europeana si-a facut treaba si a pus la plata multe companii mari pentru evitarea platii taxelor pentru incasari si profit, deci e putin probabil ca Apple sa scape de aceasta obligatie.
Ceea ce ar putea primi Apple este o reducere a taxelor datorate in baza unor intelegeri cu organismele fiscale din tarile in care datoreaza bani, asa ca in final ar putea plati mai putin de 8 miliarde de dolari, insa nu cred ca va scapa cu mai putin de jumatate din datorii.