De ceva vreme am ocazia de a testa Samsung Galaxy S7 Edge multumita celor de la Orange si a programului Orange Smartphone Tester, iar astazi va prezint si opiniile mele in legatura cu noul smartphone dezvoltat de catre compania Samsung pentru utilizatori.
Samsung Galaxy S7 Edge a fost lansat oficial pe data de 11 martie impreuna cu Samsung Galaxy S7, iar in Romania il puteti cumpara chiar din acest moment de la operatorul de telefonie mobila Orange Romania, iar in baza testelor mele, el isi merita pe deplin banii.
Design premium
Desi in mod normal intai v-as vorbi despre design-ul smartphone-ului, in cazul Samsung Galaxy S7 Edge voi incepe cu, cutia sa, coreenii creand un design foarte interesant pentru ea, cu marcarea denumirii folosind culori diferite, dar si un mod nou de a o deschide, cei de la Samsung acordand mai multa importanta cutiei smartphone-ului, lucru extrem de important.
Bun, trecand acum la design-ul Samsung Galaxy S7 Edge, prima impresie este ca tin in mana un Samsung Galaxy S6 Edge+ si spun asta pentru ca dispozitivele au un design extrem de similar si singurele diferente notabile sunt in dimensiuni.
Samsung Galaxy S7 Edge are nu doar panoul frontal facut din sticla, ci si carcasa, iar tinandu-l in mana ai senzatia ca folosesti un smartphone premium, ba chiar as putea spune ca in mana se simte mai bine decat un iPhone 6S al companiei Apple.
Samsung Galaxy S7 Edge arata foarte bine, are un design elegant si cred ca Apple ar trebui sa revina la smartphone-urile cu carcasa din sticla, dar sa si reintroduca total camera in interiorul carcasei, chiar daca smartphone-ul Samsung nu o face, inca.
Ecran
Samsung Galaxy S7 Edge are cel mai bun ecran implementat vreodata intr-un smartphone si nu o spun eu, o spun expertii care au avut ocazia de a testa noul ecran al terminalului in comparatie cu cele ale smartphone-urilor premium existente pe piata.
Daca pana acum vechile terminale din seria Samsung Galaxy erau cotate ca avand cele mai bune ecrane din industrie, chiar mai bune decat cele ale iPhone-urilor, iar acest lucru este in continuare valabil pentru noul produs al Samsung.
Oficial, Samsung Galaxy S7 Edge are un ecran curbat si capacitiv Super AMOLED de 5.5 inch cu rezolutie 2560 x 1440 pixeli si 534 pixeli per inch, el ocupand aproximativ 76.1% din suprafata totala a panoului frontal.
Avand o luminozitate foarte buna chiar si in conditii de luminozitate ridicata, intre ecranul Samsung Galaxy S7 Edge si cel al iPhone 6S Plus exista totusi diferente majore in ceea ce priveste redarea culorilor si imaginile cred ca vorbesc de la sine.
Una dintre noutatile importante pentru ecranul Samsung Galaxy S7 Edge este sistemul Always On Display care mentine o portiune a ecranului aprinsa atunci cand teoretic ecranul ar trebui sa fie inchis, in ea fiind afisate data, ora, procentajul bateriei si informatii privind notificarile primite.
Cei de la Samsung au prezentat Always On Display ca una dintre functiile majore ale Samsung Galaxy S7 Edge si trebuie sa recunosc ca ea este foarte utila in diverse situatii, insa destul de deranjanta cand tineti terminalul pe masa, iar consumul mare de energie pune in discutie utilitatea sa pentru toata lumea.
Per total Samsung Galaxy S7 Edge are un ecran exceptional care pune in discutie strategia Apple privind ecranele smartphone-urilor sale.
Unii dintre voi probabil stiu deja ca Samsung Galaxy S7 Edge are un meniu lateral care se activeaza din curbura ecranului, acesta permitand accesarea rapida ed aplicatii, functii pentru aplicatii sau informatii din acestea fara a le mai deschide efectiv.
Compania Samsung ne ofera posibilitatea de a adauga pana la 10 aplicatii + 10 comenzi rapide care sa le accesam printr-un simplu swipe facut din laterala ecranului, insa separat de acestea putem adauga feed-uri cu informatii din surse diferite, putem accesa rapid contacte, plus multe, multe altele.
Samsung a creat o multitudine de functii care sunt disponibile multumita acestui meniu lateral disponibil in Samsung Galaxy S7 Edge, iar clipul video de mai jos explica foarte bune totul.
Performantele
Samsung Galaxy S7 Edge este vandut in doua versiuni, una cu chip Qualcomm Snapdragon 820 si una cu chip Exynoss 8890, cea de-a doua fiind comercializata de catre compania Orange pentru Romania, iar eu am avut ocazia de a o testa pe aceasta.
V-am spus in cateva randuri ca modelul Samsung Galaxy S7 Edge cu chip Exynoss 8890 are un procesor octa-core cu nuclee tactate la 1.6 GHz si 4 GB RAM, acest chip fiind si cel mai performant dintre cele doua.
Performantele Samsung Galaxy S7 Edge cu chip Exynoss 8890 sunt net superioare celor care au chip-uri Snapdragon 820, iar aici vorbim inclusiv despre autonomia bateriei care este mai buna, indiferent de conditiile de utilizare.
Desi Samsung Galaxy S7 Edge este foarte performant, puteti vedea in clipul video de mai sus si in multe altele aparute pe internet ca iPhone-urile sunt totusi mai rapide in utilizarea zilnica, iar aici este vina sistemului de operare Android.
Samsung Galaxy S7 Edge are multa putere de procesare, insa Android-ul il tine in loc din acest puncte de vedere, dar in utilizarea zilnica este foarte putin probabil sa simtiti o diferenta majora fata de iPhone, sau chiar fata de seria anterioara de terminale Galaxy.
Camera
Un ecran exceptional trebuie sa aiba o camera pe masura, iar cei de la Samsung nu se dezmint cu noul smartphone, Samsung Galaxy S7 Edge avand cea mai buna camera implementata intr-un smartphone, conform expertilor in fotografie..
Camera principala a Samsung Galaxy S7 Edge este dual pixel de 12 megapixeli, cu 4 megapixeli mai putin decat cea oferita in Samsung Galaxy Se Edge, insa senzorul de imagine este net superior, el avand deschidere f/1.7 cu 26mm, dimensiune senzor 1/2.6″ si dimensiune pixel 1.4 µm.
Cu asemenea specificatii, camera Samsung Galaxy S7 Edge este capabila sa inregistreze clipuri video 4K in timp ce face si poze la rezolutie de 9 megapixeli, are implementat suport HDR, dar si posibilitatea de a face panorame de 63 megapixeli, inclusiv unele animate pe care le puteti vedea doar de pe terminalele Samsung.
Camera Samsung Galaxy S7 Edge inregistreaza poze foarte bune in conditii de luminozitate scazuta, mult mai bine decat iPhone 6S Plus sau terminalele anterioare, iar senzorul dual pixel cu detectarea fazelor este capabil sa faca focalizarea mult mai repede decat un iphone al companiei Apple sau multe alte smartphone-uri.
Camera frontala a Samsung Galaxy S7 Edge are 5 megapixeli si ofera un software care simuleaza un flash frontal, insa pentru cei interesati exista si optiunea dea inregistra selfie-uri wide, adica un fel de selfie-uri mini panorama care cuprind mai mult din spatiul din preajma noastra.
Samsung Galaxy S7 Edge are o camera extrem de buna ,si separat de capacitatea ei de a inregistra poze grozave, trebuie laudat si faptul ca ea nu mai iese la fel de mult in afara carcasei, pastrand frumos design-ul intregului dispozitiv.
O problema destul de suparatoare a camerei este ca uneori are probleme cu redarea culorii rosii, asa cum iPhone-urile au cu redarea culorii negre, insa totul depinde de mediul in care se face poza.
Baterie
Samsung Galaxy S7 Edge are o baterie de 3600 mAh, foarte mare pentru un smartphone de acest gen, iar daca va ganditi ca autonomia va fi exceptionala, ei bine totul depinde de utilizarea sau nu a sistemului Always On Display.
Cu Always On Display inactiv, Samsung Galaxy S7 Edge are o autonomie cu 50% mai buna decat ce a iPhone 6S in conditii de utilizare normala si cu pana la 20% mai buna decat cea a iPhone 6S Plus in aceleasi conditii de utilizare.
Cu Always On Display inactiv, Samsung Galaxy S7 Edge are o autonomie similara cu cea a iPhone 6S sau poate chiar mai mica, noua functie consumand destul de multa energie a bateriei chiar si cand nu folosim terminalul.
Inainte ca Samsung Galaxy S7 Edge sa fie lansat s-a zvonit ca aceasta functie consuma ca 1% din baterie in fiecare ora si trebuie sa spun ca informatiile sunt destul de exacte, ea reducand serios autonomia bateriei Samsung Galaxy S7 Edge in utilizarea obisnuita.
Din punctul meu de vedere Samsung Galaxy S7 Edge este aproape de smartphone-ul ideal in ceea ce priveste autonomia bateriei, insa asta doar daca este evitat sistemul Always On Display, capacitatea mare a bateriei oferind foarte mult timp de utilizare.
Android
Samsung Galaxy S7 Edge ruleaza Android 6 Marshmallow peste care este aplicata interfata TouchWiz creata de catre compania Samsung, combinatia fiind una relativ buna, asta desi vorbim despre destul de mult RAM consumat de functii si aplicatii care poate nu sunt chiar atat de necesare.
Per total Android-ul nu s-a manifestat mai rau decat iOS-ul in perioada de folosire, iar daca ma uit la ceea ce a facut Apple cu iOS 9.3, as spune ca diferentele in stabilitate si performante dintre cele doua sisteme de operare se cam apropie de 0.
Samsung Galaxy S7 Edge este un smartphone cu multa putere de procesare, insa Android-ul il cam trage in jos prin bloatware-ul pe care il are implementat, in principal de Samsung si in subsidiar de catre operatori, aplicatiile fiind cea de-a doua problema majora.
Partea buna la Android este libertatea si optiunile de personalizare, iar Samsung Galaxy S7 Edge poate fi mult mai bun cu un Android pur, fara modificarile Samsung sau bloatware-ul operatorilor, iar unii utilizatori poate vor instala ROM-uri modificate pe terminale si se vor bucura de o experienta mai buna.
Conectivitate
Samsung Galaxy S7 Edge are implementat un chip GSM care ii ofera viteze 4G+ de pana la 600 Mbps, insa in tara noastra veti fi limitati la 300 Mbps in momentul de fata deoarece atat ofera retelele operatorilor de telefonie mobila si asta in putine locuri.
In comparatie cu iPhone 6S Plus, Samsung Galaxy S7 Edge este cu putin mai rapid in testele de viteza, insa totul depinde de nivelul de incarcare al turnului GSM pe care se face testul sau pe cel al serverului la care se face conectarea pentru test.
In ceea ce priveste conectivitatea Wi-Fi terminalele sunt egale, ambele avand suport pentru retele Wi-Fi 802.ac, iar aici totul depinde de conexiunea de internet a utilizatorului si tipul de router folosit pentru navigare pe internet.
Functii bonus
Samsung Galaxy S7 Edge este rezistent la apa si poate fi acoperit complet timp de pana la 30 de minute la o adancime de 1.5 metri, deci puteti merge cu el la inot atat timp cat nu exista lovituri in carcasa sau margini care sa permita patrunderea apei.
Samsung Galaxy S7 Edge are si un sistem de incarcare rapida care ne permite sa-i incarcam complet bateria de 3600 mAh in doar 100 de minute, realizare pe care iPhone-urile n-o vor putea atinge in viitorul apropiat.
Samsung Galaxy S7 Edge are suport si pentru carduri microSD de pana la 200 GB, lucru care permite extinderea substantiala a memoriei de baza de doar 32 sau 64 GB.
Samsung Galaxy S7 Edge are si un sistem de incarcare wireless care impune totusi plasarea sa pe un pad de incarcare, insa el exista si in iPhone nu avem asa ceva.
In final va spun ca in pachetul Samsung Galaxy S7 Edge veti gasi si o pereche de casti care nu sunt exceptionale in a reda sunetele, insa isi fac treaba suficient de bine pentru a ma multumi.
Concluzii
Samsung Galaxy S7 Edge este un smartphone de top cu ecran splendid, camera grozava, autonomie buna si functii pe masura, pe care oricine ar trebui macar sa il testeze inainte de a isi cumpara un smartphone nou in aceasta perioada.
Android-ul devine din ce in ce mai stabil an dupa an, iar smartphone-uri precum Samsung Galaxy S7 Edge beneficiaza din plin de pe urma imbunatatirilor, compania Apple avand foarte multe de schimbat pentru a concura cu noutatile celor de la Samsung.
In momentul de fata puteti cumpara Samsung Galaxy S7 Edge prin Orange Romania din aceasta pagina.