La mai putin de un deceniu dupa aparitia primului iPhone, primul lucru pe care multi utilizatori pun dimineata este smartphone-ul, mai repede, mai des si mai mult decat pe cana cafea, periuta de dinti sau chiar partenerul situat langa ei in pat.
Dealungul zilei, smartphone-ul sta in buzunar sau in geanta, ne putem verifica e-mail-urile pe timpul zilei, si, indiferent de ceea ce facem noi, multi dintre noi sunt bombardati de notificari de mesaje noi, postari de social media, stiri de ultimă ora, actualizari de aplicatii si multe altele.
Niste studii realizate recent sugereaza ca aceasta omniprezenta a smartphone-urilor ne face din ce in ce mai distrasi si hiperactiv. Aceste simptome apar adesea in cazurile de tulburare si neurodezvoltare, adica ADHD. Cei care au realizat studiul au 221 – Millennials studenti de la Universitatea din British Columbia – pentru a participa la un studiu de doua saptamani.
In timpul primei saptamani, au rugat jumatate din participanti sa “minimizeze” intreruperile cauzate telefon prin activarea setarilor “do not disturb” si pastrarea telefoanele lor la vedere. Au instruit cealalta jumatate si i-au rugat sa isi lase alertele lor obisnuite pornite si in tinerea telefonului cat mai la indemana lor.
In a doua saptamana, au inversat instructiunile. Ordinea in care le-au dat instructiuni pentru fiecare participant a fost determinata in mod aleatoriu. S-a confirmat faptul ca oamenii au simtit mai distrasi de telefoanele lor, atunci cand au avut alertele telefonice pornite, spre deosebire de momentele cand nu le-au avut.
Specialistii au masurat hiperctivitatea prin solicitarea participantilor sa identifice cat de des au simtit cele 18 simptome ale ADHD in fiecare dintre cele doua saptamani. Aceste elemente s-au bazat pe criteriile pentru diagnosticarea ADHD la adulti specificate ale Asociatiei Americane de Psihiatrie si Statistic Manual (DSM-V).
In urma intrebarilor au acoperit o gama larga de potentiale probleme, cum ar fi efectuarea de greseli neglijente,dificultati in sustinerea atentiei sau ascultarea persoanelor din jur. Intrebarile de hiperactivitate au fost similare, evaluand lucruri cum ar fi senzatia de neliniste, vorbire excesiva si de intrerupere a persoanelor din jur.
Rezultatele au fost clare: intreruperile telefonice au facut persoanele mult mai putin atente si mai hiperactive dar nu a demonstrat clar ca aceste descoperiri ar sugera clar ca smartphone-urile pot provoca ADHD.