Un barbat din Florida, SUA, a actionat compania Apple in judecata cerandu-i despagubiri de minim 10 miliarde de dolari pentru presupusa incalcare a unui brevet de inventie care a fost inregistrat in anul 1992 si care descrie, conform reclamantului, exact iPhone, iPad si iPod Touch-urile lansate de catre cei de la Apple.
Barbatul sustine ca a facut trei reprezentari ale dispozitivului electronic despre care el spune ca seamana cu iPhone, iPad si iPod Touch-urile Apple, toate caracteristicile descrise de catre neavand vreo corespondenta in vreun produs lansat pe piata pana in acel moment, Apple lansand dispozitivele sale 15 ani mai tarziu.
Desi americanul a depus brevetul de inventie la Oficiul pentru Brevete de Inventie si Marci din SUA in anul 1992, acesta a fost considerat abandonat in 1995 deoarece nu au fost platite taxele pentru ca el sa fie examinat si inregistrat, deci practic creatia barbatului nu a fost vreodata protejata de vreun brevet de inventie.
La 7 ani dupa lansarea iPhone, barbatul din Florida a depus o cerere pentru protejarea prin copyright a desenelor sale, iar acum cere ca Apple sa-i plateasca minim 10 miliarde de dolari pentru copierea ideii sale + 1.5% din incasarile inregistrate la nivel global din vanzarea acestor produse.
What Ross contemplated, was a device that could allow one to read stories, novels, news articles, as well as look at pictures, watch video presentations, or even movies, on a flat touch-screen that was back-lit. He further imagined that it could include communication functions, such as a phone and a modem, input/output capability, so as to allow the user to write notes, and be capable of storing reading and writing material utilizing internal and external storage media. He also imagined that the device would have batteries and even be equipped with solar panels.
In 1992 barbatul din Florida a descris intr-o buna masura un smartphone modern, acesta avand si panouri solare pentru a genera singur energie, insa in cei 15 ani trecuti de atunci au aparut multiple smartphone-uri care copiaza anumite functii, compania Apple doar adunandu-le intr-un produs mai bun.
Desigur ca sansele americanului de a castiga impotriva companiei Apple sunt infime, insa asta nu-l opreste din a incerca sa-i convinga pe judecatori ca el are dreptate si ca trebuie sa i se acorde despagubiri pentru daunele create.