Apple Maps cu realitate augmentata implementata este in dezvoltare in cadrul laboratoarelor Apple, un nou brevet de inventie dezvaluind planurile americanilor. Practic, Apple crede ca realitatea augmentata poate imbunatati localizarea utilizatorilor, asa ca testeaza acest sistem in sistemul sau de operare iOS.
Brevetul de inventie descrie folosirea unei tehnologii dezvoltata de catre o companie numita FlyBy Media, pe care Apple a cumparat-o, dar si a unor senzori speciali pentru localizare. Folosind camerele terminalelor, senzori si un software avansat, Apple Maps cu realitate augmentata poate crea o imagine 3D a locatiei utilizatorului pentru o pozitionare mai exacta.
Camerele iPhone, giroscopul, accelerometrul, senzorul de lumina ambientala, GPS-ul, chip-urile Wi-Fi/Bluetooth, etc, pot fi folosite in scopul localizarii si a crearii unui mediu 3D in care utilizatorul sa fie pozitionat, aceste date fiind comparate cu hartile pe care aplicatia Apple Maps le are din serverele Apple.
Partea interesanta a acestui brevet ne da de inteles ca GPS-ul ar putea fi dat uitarii daca imagini si diversi senzori sunt folositi pentru localizare, insa un asemenea sistem are nevoie de foarte mult spatiu de stocare si procesare pentru ca localizarea sa fie facuta foarte exact pentru utilizatorii care folosesc aplicatia Apple Maps.
“A method includes: receiving sensor measurements from a pre-processing module, in which the sensor measurements include image data and inertial data for a device; transferring, using a processor, information derived from the sensor measurements, from a first set of variables associated with a first window of time to a second set of variables associated with a second window of time, in which the first and second windows consecutively overlap in time; and outputting, to a post-processing module, a state of the device based on the transferred information.”
Pentru a rezolva problemele privind stocarea datelor, cei de la Apple au creat un sistem numit sliding window inverse filter, SWF, acesta analizand imaginile inregistrate de camere si coroborand anumite puncte importante cu date inregistrate de senzori pentru a reduce spatiul ocupat de informatii, dar si nevoia de putere mare de procesare.
Prin aceste metode Apple ar putea folosi realitatea augmentata pentru a imbunatati localizarea folosind Apple Maps, iar un sistem de acest gen ar fi extrem de important, in special in cazul turistilor care viziteaza locatii necunoscute si trebuie sa se orienteze mult mai usor in spatiul in care se afla atunci.
Tim Cook a confirmat faptul ca Apple dezvolta un sistem de realitate augmentata, insa ramane de vazut cand va fi el lansat si daca va arata la fel precum in brevetele de inventie.