Spotify are probleme extrem de mari in a-si reinnoi angajamentele cu casele de discuri care ii ofera dreptul de a oferi muzica lor pentru streaming online. Desi serviciul are de 2 ori mai multi abonati decat Apple Music, cei de la Apple platesc mai mult pentru muzica, iar Spotify se vede nevoita sa faca acelasi lucri pentru a supravietui.
Conform unor informatii aparute in cursul noptii trecute, marile case de discuri ii cer companiei Spotify sa plateasca 58% din incasarile sale, in loc de 55%, cat plateste acum. Apple Music plateste 58% din incasarile generate de streaming-ul de muzica, iar marile case de discuri cer exact acelasi lucru de la Spotify pentru prelungirea contractelor de distributie.
Multiple contracte ale Spotify trebuie prelungite acum, insa se pare ca marile case de discuri doresc sa ajunga pe toata lumea la acelasi nivel din punct de vedere al platilor. Desi Spotify a beneficiat de o “reducere de marketing” de la casele de discuri pentru a-si putea face serviciul de streaming popular, acum se pare ca nu va mai avea parte de el.
Cei de la Spotify spun ca Apple plateste cei 58% abia dupa 3 luni in care utilizatorii folosesc serviciul gratuit si ca ea nu are resursele financiare pentru a renunta la 3% din incasari. Spotify functioneaza in pierdere de ani de zile, iar ceea ce ii cer acum marile case de discuri ar putea baga compania suedeza direct in faliment.
“Marile case de discuri nu sunt impresionate de unele dintre deciziile recente ale Spotify de a isi cheltui banii, ele fiind de parere ca este timpul sa-si creasca incasarile. Este cunoscut faptul ca Apple Music plateste 58% din incasari catre casele de discuri, dupa perioada de proba de 90 de zile pentru abonamente. Casele de discuri vor ca Spotify sa plateasca acelasi procent din incasari in viitor.”
Desi Spotify spera sa reduca partial cheltuielile cu casele de discuri, iata ca este nevoita sa faca exact lucrul invers deoarece Apple are buzunare mai adanci. Practic, Apple Music ar putea falimenta Spotify nu prin servicii mai bune oferite utilizatorilor, ci prin faptul ca are mai multi bani de cheltuit pe satisfacerea caselor de discuri.
Situatia este una ironica, insa tipica pentru economia americana in care dinozaurul cu dinti, a se intelege bani, mai mari ii mananca pe cei mici. Fara Spotify lumea serviciilor de streaming audio va fi mult mai putin competitiva, asa ca probabil suedezii vor gasi o metoda de a-si multumi partenerii si a genera intr-un final profit.