Lunga investigatie a Comisiei Europene impotriva companiei Apple s-a finalizat astazi, reprezentantii sai anuntand in sfarsit verdictul la care s-a ajuns in acest caz. Intr-un document de 130 de pagini, cei din Comisia Europeana explica de ce Apple a beneficiat de avantaje ilegale in materie fiscala din partea guvernului irlandez timp de 8 ani.
Apple a avut parte de o reducere a taxei pe profit in Irlanda, de la 12.5% la 2%, compania americana derulandu-si toate afacerile europene prin intermediul subsidiarei irlandeze. Din aceasta cauza, Apple a platit o suma infima din profitul de 64 de miliarde de dolari facut in perioada 2004 – 2012 in Irlanda, acest fapt suparand Comisia Europeana.
In baza hotararii, care va fi publicata oficial abia maine, guvernul irlandez va trebui sa isi modifice metoda de taxare a profitului si incasarilor inregistrate de catre Apple. Comisia Europeana cere foarte mare atentie la modul de taxare al bunurilor de proprietate intelectuala ale Apple, acolo putand fi cerute sume foarte mari inapoi ca si taxe restante.
Pana acum s-a estimat ca Apple ar putea plati 8 miliarde de dolari retroactiv sub forma de taxe, insa o estimare recenta sustinea ca suma ar putea ajunge in final la 19 miliarde de euro. Astazi unii analisti sustin ca in realitate cifra ar putea fi de doar 1 miliard de dolari, insa deocamdata ceva oficial nu exista din partea autoritatilor.
“Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenta, a le-a trimis omologilor sai din Comisia Europeana o versiune finala a hotararii in ancheta Apple in cursul acestei zile, anuntul oficial urmand a fi facut maine, procedura fiind modificata, documentele fiind trimise in general cu 2 saptamani inainte de anunt, insa pentru a evita zvonurile, a fost aleasa aceasta alternativa.”
Comisarul pentru concurenta, Margrethe Vestager, urmeaza sa faca publice rezultatele in cursul zilei de maine si tot atunci va anunta suma de taxe retroactive pe care o va cere de la Apple. Avand in vedere ca deocamdata nimic nu a fost oficial, cei de la Apple au refuzat sa comenteze situatia, afirmand doar ca respecta legislatia fiscala din Europa.
Apple este doar una dintre companiile atacate de catre Comisia Europeana, Starbucks, Fiat Chrysler, Amazon, Google, Ikea sau McDonald’s trecand prin probleme similare. Practic, mai toate marile companii americane au acorduri prin care platesc taxe mici pe profit, iar Apple va face cu siguranta apel impotriva acestei decizii pentru a plati retroactiv impozite mai mici.