Apple: nu puteti avea si taxe si multe locuri de munca

Apple ameninta cu plecarea din Irlanda in situatia in care va fi obligata sa renunte la profitul masiv pe care il face acum.

Ieri Apple a fost acuzata de evaziune fiscala de catre Comisia Europeana, iar guvernul irlandez ar trebui sa recupereze 13 miliarde de dolari de la americani in perioada urmatoare. Apple a anuntat ca va face apel impotriva acestei decizii istorice, suma fiind cea mai mare ceruta vreunei companii care activeaza in Europa si a incercat sa eludeze sistemul fiscal.

Ieri Tim Cook a publicat o scrisoare deschisa in care ia apararea Apple si spune ca tot ceea ce s-a facut, a fost facut respectand legislatia europeana in materie fiscala. Aseara v-am spus cum ar fi facut Apple evaziune fiscala folosind sedii fantoma catre care a trimis profitul ce nu a mai fost taxat vreodata de catre vreo institutie guvernamentala financiara.

Totusi, in scrisoarea publicata ieri, Tim Cook a dat foarte clar de inteles ca Apple poate plati taxe sau poate crea locuri de munca, insa nu le poate face pe ambele. Apple are in momentul de fata 6000 de angajati in Irlanda si foarte multi parteneri, iar pentru toate acestea plateste foarte multi bani, insa va renunta sa o faca daca e obligata sa plateasca taxe mai mari.

Aceasta idee a stat si la baza incheierii primului acord fiscal dintre Apple si guvernul irlandez cu multe decenii in urma, atunci Apple angajand 1000 de persoane si 500 de colaboratori. Acum, cifra de angajati este de 6 ori mai mare, iar pentru toate aceste persoane, Apple plateste sute de milioane de euro anual sub forma de impozite pe salarii.

Daca ar fi nevoita sa plateasca si impozit mai mare pe profit, cei de la Apple ar ramane cu foarte putin, iar Tim Cook nu este dispus sa accepte asa ceva. Corect ar fi ca Apple sa plateasca acelasi impozit ca si restul lumii, insa e putin probabil ca acest lucru sa se intample vreodata, cel putin in baza situatiei de acum.

In aceasta idee, Apple ar putea ameninta cu plecarea din Irlanda, sau mutarea sediului in alta tara, iar asa guvernul irlandez pierde foarte multi bani. Nici Apple nu va avea foarte multe de castigat, deoarece va trebui sa se mute intr-o tara din afara UE, iar Turcia s-a aratat dispusa sa o ajute, insa aceasta alternativa nu este prea grozava.

Totusi, Apple este pregatita sa lupte pentru ceea ce vrea, iar daca nu poate obtine ceea ce isi doreste, pare pregatita sa plece.

apple ameninta irlanda