Stiti deja ca incepand cu iOS 10 Apple ne permite sa facem poze in format RAW folosind aplicatiile din AppStore care au acest suport, dar si unele dintre produsele sale. Deocamdata suportul este limitat la 5 modele ale iPhone si o tableta, mai exact: iPhone SE, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus si iPad Pro 9.7 inch.
Toate aceste produse au camere de 12 megapixeli, iar cei de la Apple le permit utilizatorilor sa beneficieze de optiunea de a inregitra RAW inclusiv cu aplicatia standard Camera. Apple nu ne permite sa alegem daca dorim sa inregistram pozele in format RAW sau JPEG, insa aplicatia standard Camera face acest lucru, apoi modifica poza in final.
Conform celor de la DxOMark, aplicatia Camera inregistreaza intre 3 si 7 imagini RAW cand facem o poza, iar dintre acestea sunt combinate cele mai bune pentru o poza finala. Noul chip A10 Fusion calculeaza in timp real care dintre cadre sunt mai bune si le lipeste automat in baza unor algoritmi prestabiliti, imaginea finala fiind compusa chiar si din bucati ale mai multor cadre inregistrate.
Aplicatia Camera din iPhone 7 are un avantaj majora in fata aplicatiilor terte
Conform celor de la DxOMark, aplicatia Camera are un avantaj majora in fata aplicatiilor terte deoarece acestea din urma inregistreaza o singura imagine RAW pe care o prezinta utilizatorilor. Practic, aplicatia Camera poate inregistra multiple cadre si afisa o poza cu elemente combinate din fiecare, pentru ca rezultatul final sa fie cat mai bun.
Desi in teorie aceasta tehnologie ar trebui sa aiba drept rezultat inregistrarea de poze grozave, din pacate combinarea mai multor cadre poate avea drept efect probleme de tip ghosting. In partea dreapta a imaginii puteti vedea o a doua mana peste cer, langa cea a omului, iar aceasta este o dovada a faptului ca algormitii Apple nu sunt perfecti.
“Because it starts from a set of 3 to 7 RAW images (Apple did not disclose the exact number), the native Apple camera application already has a giant lead on third-party RAW processing applications for the iPhone. Objects that are moving quickly while the images are captured can appear “ghosted” if the camera’s software does not correct the problem.”
Probleme de acest gen apar ocazional din cauza modului in care sunt inregistrate pozele pe iPhone 7, insa in marea majoritate a cazurilor aplicatia Camera va face poze mai bune, in mod standard. Daca totusi se intampla sa vedeti efecte de tip ghosting prin poze, atunci veti sti ca problema vine de la faptul ca obiectele aflate in miscare si surprinse in diferite pozitii in cadre, au fost lipite prost de catre aplicatia Camera.